spot_img
spot_img
spot_img

Decizie UE: Fără recipiente din plastic de unică folosință în restaurante

Articole similare

UE a decis să facă toate ambalajele reciclabile până în 2030 și să interzică recipientele de plastic de unică folosință în restaurante. Se limitează în același timp PFAS („poluanți eterni”). Sunt măsuri însoțite de derogări greu de obținut, potrivit AFP, citată de hotnews.ro.

Până la 1 ianuarie 2030 urmează să fie interzise şi alte recipiente de plastic de unică folosinţă, şi anume flacoane miniaturale de săpun sau şampon în industria hotelieră, cutii mici de sosuri, folii de protecţie a valizelor pe aeroporturi, ambalarea în plastic a fructelor şi legumelor neprocesate.

De la colete la cești de cafea, europenii nu au generat niciodată atât de multe deșeuri de ambalaje: 188,7 kg pe cap de locuitor în 2021 (un salt de 32 kg într-un deceniu), pentru o rată de reciclare de numai 64% (40% pentru ambalajele din plastic), potrivit Eurostat.

Pentru a remedia această situație, cele 27 de state membre ale UE și-au stabilit obiectivul de a reduce volumul deșeurilor de ambalaje cu 5% până în 2030 (față de 2018), apoi cu 10% în 2035 și cu 15% în 2040.
Mai presus de toate, toate ambalajele din UE vor trebui să fie reciclabile începând cu 2030 și efectiv reciclate sistematic până în 2035, pentru a încuraja economia circulară.

Aceste obiective sunt înscrise într-un text important al „Pactului verde”, convenit de statele membre și de Parlamentul European.

Este un moment istoric: pentru prima dată într-o lege, Europa își propune să își reducă consumul de ambalaje, indiferent de material (sticlă, plastic, metal etc.)”, subliniază raportorul Parlamentului European, eurodeputata Frédérique Ries.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole