spot_img
spot_img
spot_img

Erzsébet néni din Boroșneu Mare, la 100 de ani: „Trăiți-vă viața!”

Avea 15 ani când a început Al Doilea Război Mondial.

Articole similare

Un eveniment mai aparte a fost marcat astăzi cum se cuvine în Boroșneu Mare. Cea mai în vârstă locuitoare a comunei, Bodó Erzsébet, a împlinit 100 de ani și familia a creat un mic moment special cu această ocazie. Au fost prezenți chiar și primarul, Nicolae Ilie, dar și viceprimarul Nagy Gyorgy.

Nu au venit cu mâna goală, ci cu un buchet de flori, tort, o diplomă simbolică din partea Primăriei și un șnur cu litere ce formau un festiv La mulți ani!

Vioaie și bucuroasă, Erzsébet néni nu se putea opri din mulțumiri și urări de bine. A băut chiar și jumătate de păhărel de palincă alături de musafiri. Nu are restricții de la doctori, pentru că nu ia niciun medicament…

O viață cu bune și rele

Născută în 1924 în Sântionlunca, Bodó Erzsébet își amintește multe din lunga ei viață. Avea 15 ani când a început Al Doilea Război Mondial… Își amintește colectivizarea, comunismul. Și, ceva mai încoace, trăiește zi după zi o tranziție ce nu se mai termină.

A lucrat în croitorie și o bună bucată de timp a făcut plăpumi. Mulți din zonă au luat, pe vremuri, plăpumi de la ea. Până și primarul își amintește că i-a dus materiale și Erzsébet néni i-a cusut, de mână, o frumusețe de plapumă. Era prin anii ’80.

A fost căsătorită 62 de ani „cu un bețiv”, spunea azi, râzând.

Am avut o viață bună, nu m-a bătut niciodată. Au fost și bune și rele. Am muncit și am avut atât cât ne-a trebuit”, spune ea. Din cei doi copii, unul a murit. Fiica locuiește cu ea.

Pe lângă casă, au o șură, o magazie pentru lemne, chiar și câțiva purcei și un câine.

În apropiere, pe un stâlp, o barză abia sosită își aranjează în aceste zile cuibul.

Un tablou liniștit, dintr-o comună frumoasă. Boroșneu Mare nu mai e ce-a fost pe vremuri, când funcționa aici o mare fermă, dar nici n-a dispărut de pe hartă. Sunt 3.186 de locuitori azi care își văd de muncă, de gospodării, de animale.

Bătrâna nu mai iese din casă de ceva ani, pentru că nu o mai țin picioarele. Dar mintea îi e limpede și poate sta la povești despre multe.

Nu a luat niciodată medicamente, nici acum nu ia. A fost o singură dată internată în spital. Îi plac supele de orice fel și spune că cel mai bun preparat este șnițelul!”, ne povestește nora fiicei, Aranka. Ea le îngrijește pe cele două vârstnice.

Sfaturi pentru tineri

Am întrebat-o pe Erzsébet néni ce sfaturi are pentru cei tineri.

Să aibă grijă de sănătatea lor. Să-și trăiască vârsta și viața. Să aibă obiective de care să se țină și să le ducă la capăt la timpul lor. Să aibă căsătorii frumoase, cu respect. Să nu ia numele Domnului în deșert. Eu nu l-am luat niciodată!”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole