spot_img
spot_img
spot_img

Unul din 10 italieni trăiește în „sărăcie absolută”

Rata sărăciei absolute a crescut în fiecare an în Italia începând cu 2014.

Articole similare

Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie în Italia a crescut în 2023 la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, arată datele publicate de ISTAT, biroul național de statistică de la Roma, potrivit Reuters, citată de Hotnews.

Numărul celor care trăiesc în „sărăcie absolută” – persoanele care nu și-au permis să cumpere bunuri și servicii esențiale – a crescut anul trecut în Italia la aproximativ 9,8% din populația țării.

Procentul a continuat să crească, în pofida faptului că economia Italiei s-a bucurat de o revenire, după ridicarea restricțiilor legate de COVID, comparativ cu vecini precum Germania și Franța. În același timp, rata șomajului a scăzut în peninsulă.

În 2020, procentul locuitorilor Italiei care trăiau în sărăcie absolută era de 9,1% iar în 2021, în perioada de vârf a pandemiei, de 9%.

Însă datele publicate de ISTAT sugerează că, în cazul italienilor cu venituri reduse, relansarea economică nu a fost suficientă pentru a contrabalansa eliminarea programelor de asistență socială introduse în timpul pandemiei ca măsură de sprijin pentru gospodăriile afectate de închiderea economiei.

ISTAT definește sărăcia absolută ca fiind acea stare în care persoanele nu își permit să cumpere bunuri și servicii necesare unui „standard de viață acceptabil”, care să asigure că ele nu sunt izolate la periferia societății.

Cu o singură excepție în 2019, rata sărăciei absolute a crescut în fiecare an în Italia începând cu 2014, anul în care ISTAT a început să colecteze date privind acest indicator.

Au renunțat la „venitul de cetățenie”

Anul trecut, noul guvern de dreapta condus de Giorgia Meloni a început eliminarea graduală a așa-zisului „venit de cetățenie”, o schemă de asistență socială introdusă în 2019 cu scopul de a ajuta persoanele cu venituri reduse să iasă din sărăcie. Acea schemă, despre care ISTAT afirmă că a ajutat în jur de un milion de familii din Italia să iasă din sărăcie în 2019, a fost eliminată cu totul de la începutul acestui an și înlocuită cu un program limitat, care poate fi accesat în mare parte doar de persoanele cu dizabilități care le împiedică să muncească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole