Datoria publică a României a ajuns la 802 miliarde lei în ianuarie 2024, arată cele mai recente date publicate de Ministerul de Finanţe. Numai în luna ianuarie a acestui an, Guvernul a adăugat 18 miliarde lei la datoria guvernamentală.
Datoria publică a sărit pragul de 50% din PIB.
De asemenea, este pentru prima dată când datoria statului trece peste pragul de 800 de miliarde de lei.
Dacă comparăm cu țările din Uniunea Europeană este puțin. Însă dacă ne uităm la cum a evoluat datoria publică în ultimii ani e mult, în sensul că ritmul de creștere este puternic. Ar fi crescut și mai mult, dar ce ne-a salvat a fost inflatia mare spune Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.
„Am intrat în criza Corona cu datorie publică undeva la 35% din PIB, care a crescut rapid și a ajuns la 50%. S-ar fi dus și mai sus, dar ce ne-a salvat a fost inflația mare, care a expandat PIB-ul nominal și de asemenea, cursul euro – leu a fost relativ constant. Prin urmare, am raportat datoria publică la un PIB nominal mult mai mare expandat de inflație și asta ne-a ținut aici, la în jur de 50%.
Însă pe măsură ce inflația scade, o să vedem crescând mult mai rapid datoria publică. Care e problema? O creștere prea abruptă poate genera probleme de finanțare. Practic, ce generează o criză? Nu nivelul datoriei, ci plățile care trebuie făcute la un moment dat pentru datoria publică. Când nu mai găsim finanțare pentru acele plăți atunci e o problemă. Așa cum a fost România în 2008. A intrat în criză cu o datorie publică undeva la 12% – 13% din PIB. Încă o dată, fluxurile generează criza nu stocul. E adevărat că stocul poate să pună o problemă pe partea de PIB potențial. Un stoc prea mare de datorie, care trebuie finanțat permanent, va reduce creșterea PIB-ului potențial”, spune Adrian Codirlașu ((foto)).
Suntem campioni la costul aparatului bugetar
„Avem cea mai scumpă administrație publică din Europa. Din 2018 până acum am fost campioni la costul aparatului bugetar din România, fie că este central, fie că este local. Aici trebuie luate măsuri. Intră în funcțiune legea și să sperăm că vom mai reduce din numărul de oameni din administrația publică nu prin concedieri, ci natural, blocând angajările. Fiind pensionări și plecări din sistem, treptat, poate într-un orizont de 4 – 5 ani vom avea o administrație publică mai suplă și mai ieftină decât cea actuală, care cred că va duce și la o servire mult mai bună a plătitorului de taxe. În fond, pentru el e acea administrație publică”, mai spune Adrian Codirlașu.
Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). Asociaţia CFA România este una dintre cele peste 170 de societăţi membre ale CFA Institute. În prezent, Asociaţia CFA România are peste 250 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA).