spot_img
spot_img
spot_img

CEDO condamnă Elveția pentru inacțiune în cazul schimbărilor climatice

Jurisprudența CEDO generează obligații pentru toate statele membre ale Consiliului Europei.

Articole similare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat marți că Elveția a încălcat drepturile omului, nereușind să încetinească impactul încălzirii globale, scrie Washington Post.

Este pentru prima dată când o instanță internațională se pronunță asupra unor astfel de cazuri de inacțiune la schimbările climatice. Curtea a răspuns asociației Senior Women for Climate Protection. Asociația, cunoscută sub numele de KlimaSeniorinnen, cuprinde peste 2.000 de femei în vârstă. În plângerea lor, acestea au arătat că eșecul guvernului de a atenua efectele încălzirii globale le-a afectat condițiile de viață și sănătatea.

Hotărârea CEDO spune că Elveția nu a reușit să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră suficient de repede pentru a-și îndeplini propriile obiective. Convenția Europeană a Drepturilor Omului „cuprinde dreptul la protecție efectivă” de către autoritățile naționale „de efectele negative grave ale schimbărilor climatice asupra vieții, sănătății, bunăstării și calității vieții”, se arată în document.

Jurisprudența CEDO generează obligații pentru toate statele membre ale Consiliului Europei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO, cu sediul la Strasbourg, Franța, face parte din Consiliul Europei – o organizație internațională cu 46 de membri, separată de Uniunea Europeană. Instanța emite decizii obligatorii, dar guvernele nu le respectă întotdeauna.

Asociația femeilor elvețiene – cu vârsta medie de 73 de membri – susținuse că populația lor este cea mai vulnerabilă la schimbările climatice, în special în timpul valurilor de căldură. Un studiu publicat anul trecut, care analizează vara arzătoare din 2022 a Europei, a constatat peste 61.000 de decese legate de căldură. Aproximativ 60% dintre decese au fost în rândul femeilor; marea majoritate a acelor oameni fuseseră în vârstă.

Asociația a arătat că Elveția a luat măsuri „insuficiente” pentru a atenua schimbările climatice și a susținut că acest lucru a încălcat mai multe principii ale drepturilor omului, inclusiv dreptul la viață.

După decizie, oficiul federal de justiție al Elveției a stabilit că se vor avea în vedere o serie de măsuri în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole