spot_img
spot_img
spot_img

Noile norme sanitare pentru frizerii și coafuri sunt greu de respectat

80% din afacerile de acest fel riscă să se închidă.

Articole similare

Noile norme ale Ministerului Sănătății privind dotările obligatorii și normele sanitare pentru saloanele de înfrumusețare sunt imposibil de respectat de către firmele mici.

Cele mai multe astfel de afaceri care s-ar putea închide, în următoarele luni, sunt în mediul rural și în orașele mici, acolo unde au fost și cele mai multe finanțări din fonduri europene sau guvernamentale, pentru acest tip de start-up-uri.

Toate saloanele au funcționat pe baza unor dispoziții din anul 2007, iar schimbarea radicală a regulilor i-a luat pe nepregătite pe mulți antreprenori, care spun că nu vor putea face investițiile cerute de ministrul Rafila.

Multe dintre spațiile în care funcționează aceste afaceri nu au mai mult de 20 de metri pătrați, astfel încât nici dacă ar avea bani, nu ar avea unde să amenajeze săli de așteptare. Iar cheltuielile suplimentare depășesc, în multe cazuri, posibilitatea acestor saloane de a le acoperi din profit.

Se cer mai multe spații și mai multe dotări

Normele de igienă pentru saloanele de înfrumusețare prevăd, printre altele, că, indiferent de serviciile oferite, salonul trebuie să aibă următoarele spații și dotări: a) zonă de așteptare; b) zone pentru desfășurarea activităților de coafură, manichiură-pedichiură, cosmetică; c) spații pentru depozitare și păstrare a echipamentului, instrumentarului și a articolelor curate, dezinfectate și sterile.

Aceste spații trebuie să fie curate, uscate, separate și închise, iar în acestea trebuie să aibă acces numai persoanele desemnate; d) spațiu de depozitare a echipamentelor și materialelor utilizate pentru curățenie; e) zonă pentru dezinfecția instrumentarului utilizat; f) zonă pentru sterilizare, în situația în care este necesară sterilizarea; g) chiuvetă racordată la apă caldă și rece; h) acces la vestiar pentru personal; i) grup sanitar.

Cei mai mulți patroni vor să închidă

De la apariția Ordinului de ministru s-a declanșat un adevărat scandal, pentru că patronii micilor afaceri spun că vor fi nevoiți să închidă chiar de luna aceasta activitatea. „Noi avem un amărât de salon pe care îl deschidem de două sau de trei ori pe săptămână, neavând clienți. Până acum am reușit să plătim taxele, impozitele și salariile, cât să supraviețuim. Spațiul e foarte mic, deci nici vorbă de sală de așteptare, iar ce ne cer în plus e doar pentru a cheltui niște bani pe care ar trebui să-i aducem de acasă. De ce nu ne-au pus condițiile astea de la început, că nu mai deschideam”, spune patroana unui mic salon.

Frizerii și coaforii vor lucra acasă, la mica înțelegere cu clienții

În noile condiții impuse de stat se preconizează închiderea a circa 80% din afacerile de acest fel, care nu-și pot permite să respecte noile norme, neavând bani suficienți, în localitățile cele mai sărace din rural și urbanul mic.

O astfel de situație ar duce la pierderea investițiilor statului și a banilor europeni care s-au dat în special pentru reducerea șomajului, dar va duce și la scăderea semnificativă a încasărilor la bugetul statului, din taxele și impozitele plătite de aceste firme, inclusiv pentru angajați.

Un alt fenomen periculos este munca la negru, pentru că în astfel de situații se ajunge la transferul activității acasă, la mica înțelegere cu clienții, mai ales în localitățile mici, unde oamenii vor avea de ales între sărăcie și desfășurarea activității în ilegalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole