spot_img
spot_img
spot_img

Ouăle brune vor dispărea de pe rafturile magazinelor

În cinci ani, vom consuma numai ouă albe.

Articole similare

Ouăle brune vor dispărea de pe rafturile supermarketurilor, unde nu vor mai putea fi găsite decât ouă albe, avertizează specialiștii din piață, explicând care sunt motivele.

„Peste cinci ani nu vor mai fi ouă brune pe rafturile supermarketurilor”, a declarat Henner Schönecke, președintele Asociației Federale a Ouălor Germane, scrie agrarheute.com.

Motivul este simplu: mulți crescători de găini ouătoare trec de la puii care fac ouă brune la puii care fac ouă albe.

Henner Schönecke, care a fost crescătorul de păsări al anului la CERES AWARD 2014, își transformă ferma, hotărând să aibă doar găini pe care le va crește în spații libere și fac ouă albe. Rasa pentru care a optat este Leghorn, o rasă care prezintă o serie de avantaje:
– Ar avea un potențial genetic mai mare.
– Sunt puțin mai mici decât găinile care depun ouă brune și, prin urmare, sunt mai agile. Având în vedere același număr de animale, au mai mult spațiu în grajd.
– Sunt mai ușor de ținut în mână și mai mobile.

Potrivit lui Schönecke, consumă și mai puțin furaj, ceea ce economisește resurse și costuri.

Ouăle sunt puțin mai mici

În general, găinile ar trăi mai mult și ar avea o productivitate mai mare: circa 500 de ouă în 100 de săptămâni de viață, față de Braunleger care produc în 82 de săptămâni 380 de ouă brune.
Toate acestea fac din ea o găină mai durabilă în comparație cu Braunleger. Potrivit lui Henner Schönecke, ouăle brune vor fi găsite doar la câțiva crescători regionali de păsări în viitor.

Mai este un motiv care ar putea convinge consumatorii, cel puțin pe vremea Paștelui. După cum scrie Henner Schönecke, ouăle albe ar putea fi vopsite mai ușor, iar culoarea va fi mai intensă.

Pe de altă parte, prețul ouălor atinge cote aproape record în multe părți ale lumii, reflectând o piață bulversată de epidemii, cerere mare și costuri în creștere pentru fermieri.

Cheltuielile cu hrana pentru pui reprezintă până la 70% din costurile unui fermier, iar prețurile furajelor s-au dublat între 2020 și 2022.
Condițiile meteorologice adverse, întreruperile cauzate de pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina, care a dus la creșterea prețului grâului și al altor culturi, au alimentat această situație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole