spot_img
spot_img
spot_img

Asigurările de sănătate în România: 6 milioane plătesc, 19 milioane beneficiază

Articole similare

România se apropie, în acest an, de 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate, în condițiile în care „anul trecut erau 5 milioane de plătitori”, dar numărul de beneficiari este de 19 milioane, a declarat Carmen Orban, consilierul pe probleme de sănătate al premierului Marcel Ciolacu, citată de hotnews.ro.

Ar trebui să fim cu toții onești și să știm un singur lucru: vorbeam anul trecut de 5 milioane de plătitori de asigurări de sănătate. Anul acesta este puțin mai bine și ne apropiem de 6 milioane. Și vorbim despre 19 milioane de beneficiari ai asigurărilor de sănătate”, a adăugat consilierul primului ministru. „Este o discrepanță majoră și, cu siguranță, oricărui om i-ar atrage atenția că este o povară foarte mare pe sistemul de sănătate”, a continuat ea.

Mai multe servicii decontate pentru neasigurați

Începând de la 1 iulie, prin noul Contract cadru care va intra în vigoare la această dată, persoanele neasigurate vor beneficia de investigații de diagnostic și monitorizare pentru afecțiuni grave – precum cancer, hepatită sau HIV/SIDA la gravide.

Medicii de familie vor putea să trimită persoanele neasigurate pentru investigaţii în caz de suspiciune de afecţiuni oncologice, hepatite B şi C şi virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Naţională de Sănătate.

Președintele CNAS a explicat de unde vin banii pentru serviciile acordate persoanelor care nu plătesc asigurare de sănătate – care vor beneficia de noi investigații decontate începând cu data de 1 iulie.

Una dintre marile îngrijorări ale tuturor a fost că banii celor care plătesc asigurări vor fi îndreptați spre serviciile și nevoile de sănătate ale persoanelor neasigurate”, spune Valeria Herdea, în contextul temerilor din lumea medicală că bugetul CNAS nu acoperă, până la finalul anului, nici serviciile pentru asigurați.

Valeria Herdea spune însă că banii pentru aceste servicii „nu vin din FNUASS (Fondul Național Unic al Asigurărilor de Sănătate). Vă asigur că acești bani vin de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății și prin bugetul Fondului.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole