spot_img
spot_img
spot_img

Medicul veterinar Gáspár Ferenc, candidat PSD: „Zagon este familia mea” (P)

Este o comună în care, la cei 4.800 de locuitori, nu există decât un medic.

Articole similare

În urmă cu 26 de ani, atunci când medicul veterinar Gáspár Ferenc a preluat cabinetul din Zagon, în comună erau 18.000 de oi. Azi mai sunt 5.000. Din cei 1.400 de cai care erau în comună în anul 1998, azi mai sunt 180. Și tot așa. În întregul ei, comuna Zagon pare că s-a deteriorat, de la an la an.

Dar medicul nostru mai are forță să muncească și are dorința de a îndrepta lucrurile. Așa că a decis să candideze la Primărie, din partea PSD.

„Eu nu promit asfalt, apă și canalizare, pentru că oamenii au devenit imuni la aceste promisiuni. Le aud atât de des! Și sunt lucruri firești, despre care nici nu ar trebui să vorbim măcar”, spune Gáspár Ferenc.

Cum de candidează din partea PSD?

Gáspár Ferenc era prietenul și mâna dreaptă a lui Emil Crețui, un antreprenor din Zagon care se pregătea să candideze la Primărie. Mergeau peste tot în comună, făceau planuri și își imaginau cum va fi totul peste un timp, dacă ar fi schimbate anumite lucruri.

Din nefericire, Emil Crețui și-a pierdut viața într-un teribil accident, pe 12 martie, lăsând prieteni, rude și o întreagă comunitate în stare de șoc.

„Mă mai întreabă câte cineva de ce candidez, asta îmi lipsește? Eu, slavă Domnului, sunt un om realizat, pentru că am muncit și muncesc în continuare. Dar fiind foarte bun prieten cu regretatul Emil, el m-a convins să vin alături de el, să schimbăm lucrurile în bine. Un timp am ezitat, dar el a insistat și până la urmă am zis că îl ajut. M-am înscris și în PSD și am fost cu el în multe locuri, am discutat cu foarte mulți oameni. Pentru mine e important, e ca acel proverb românesc – Spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești.

Când s-a întâmplat necazul cu Emil… Am crezut că a picat cerul pe mine. Dar m-am întărit și mi-am spus că trebuie să ducem mai departe visul lui. Acum, cât sunt încă în putere.

Pe de altă parte, mă simt responsabil pentru această candidatură. Atât la Primărie, cât și la Consiliul Local, unde sunt pe primul loc. Sunt responsabil față de comunitate, pentru că e o dovadă de mare încredere să fii desemnat candidat”, spune el.

4.800 de locuitori are astăzi comuna Zagon. Avea într-o vreme peste 5.200. Aproape 53 % sunt români. Mulți au încă animale, așa că veterinarul nostru îi știe pe toți.

„Dacă nu aș avea susținerea oamenilor, nu aș fi pornit pe acest drum”.

A ajutat mereu cu ce a putut. De câte ori avea nevoie cineva de o injecție, de un tratament la animal sau de o adeverință, Gáspár Ferenc a răspuns pozitiv, chiar dacă nu era la cabinet sau avea altă treabă.

Planuri pentru Zagon

Comuna Zagon e mare și are o istorie veche. Pentru maghiari este o destinație importantă: aici ar fi fost casa părintească a lui Mikes Kelemen, secretarul personal al principelui transilvan Rákóczi și un reprezentant de seamă al prozei maghiare.

Există și o grădină în care pot fi admiraţi bătrânii stejari „Mikes”, despre care se spune că „l-au văzut pe scriitor copil fiind, jucându-se sub ei”.

Dar este o comună în care, la cei 4.800 de locuitori, nu există decât un medic. O comună fără mașină de pompieri. O comună în care lemnul de foc și pășunile par a nu fi la dispoziția oamenilor locului, deși ele, practic, există…

„Avem nevoie de medici de familie, pentru că în acest moment pentru Zagon și Păpăuți există unul singur. Ar fi bine de adus aici o familie de medici, care să rămână cu drag la noi în comună.

Îmi spun bătrânii că acum 40 – 50 de ani Zagon avea ambulanță și spital… Nu putem avea ambulanță? Nu putem avea mașină de pompieri și un om angajat să o conducă? Nu avem trotuare, nu e niciun aspect, nu poți să circuli”, spune Gáspár Ferenc.

Lui îi place ordinea. Îi place ca fiecare lucru să fie făcut cum trebuie.

„Unul dintre motivele pentru care am acceptat să candidez din partea PSD este sprijinul pe care comuna l-ar putea primi de la Guvern. Putem atrage fonduri.

Dar nu e vorba numai despre asta.

Am descoperit printre membrii acestui partid oameni cu care m-am împrietenit, oameni corecți. Eu nu mă uit la ce se întâmplă în aceste partide mari la București, pentru că acolo este un alt nivel.

Eu nu mă văd făcând politică aici, în comună. Eu o să fiu un administrator. Am tot auzit la oameni că „Domnul primar a dat lemn de foc”. Nu. Nu primarul a dat. Sunt ale comunei. Pentru că eu, dacă voi câștiga alegerile, nu moștenesc și pădurile! Le-am spus oamenilor că primarul gestionează avuția comunei, care e a tuturor, nu este nimic al lui”.

Principala bogăție a comunei a constituit-o mereu pădurea, care ocupă o suprafață de câteva mii de hectare. Prin urmare, și principalele activități economice din zonă sunt în exploatarea și prelucrarea lemnului. Se produc aici cherestea și chiar case din lemn.  

Dar, spune medicul Gáspár, „nu poți ierna cu 4 metri cubi de lemn. Unde e lemnul?”

Pe de altă parte, el crede că Zagonul poate deveni un important centru zootehnic.

„Societatea noastră a devenit una de consum. Trebuie să ne întrebăm: Ce producem?”, spune el.

„Când am venit aici, acum 26 de ani, erau peste 18.000 de oi și peste 3.000 de vaci. Eram primul pe țară la cai, cu 835 de cai mari microcipați, plus câteva sute de mânji, în total cam 1.400 de cai. La porci nu făceam față să îi vaccinăm, atât de mulți erau, peste 7.000. Acum mai sunt 5.000 de oi, 185 de cai și 500 de vaci. E dezastru. Pentru că există o problemă cu pășunile.

Eu aș vrea să pun pe picioare zootehnia din comună. Trebuie refăcut efectivul de animale, asta e o mină de aur pentru o comunitate. Trebuie refăcute trupurile de pășune.

Oamenii vor să crească animale, dar nu au pășune… Își trimit oile din Zagon în alte localități. Aici am ajuns!”

„Se poate crea un centru de procesare de produse lactate, putem face un abator și să avem mezeluri produse aici. Sunt foarte multe lucruri care pot dezvolta comuna astfel încât, peste un timp să abordăm și turismul, să creăm o rețea de Gastro Local, cum e în alte zone și apoi să devenim stațiune turistică de interes local. Sunt programe de finanțare în acest sens. Oamenii își doresc, dar nu au un partener în autoritatea locală. E nevoie de schimbare”.

„Nimeni nu vorbește cu oamenii”

Zagonenii se plâng de multe lucruri… Unul dintre ele este că nu sunt ascultați. Că inclusiv pagina de Facebook a Primăriei comunei este una de partid a actualului primar și nu una în care se comunică informații de interes pentru cetățeni.

Gaspar Ferenc a stat toată viața printre oameni, pentru că munca lui a presupus deplasare în teren. O muncă grea, de altfel.

„Sunt perioade aglomerate, în care dorm doar câte 2 ore pe noapte. E mult de lucru. De la mine pleacă adeverințele pentru APIA, noi facem crotalierea, care este un procedeu complicat. Avem campaniile de vaccinări, recoltări de sânge, apoi toate datele trebuie introduse în calculator. Săptămânal vine inspectorul zonal, la control”, explică medicul veterinar.

El cunoaște problemele din comună și spune că este o persoană cu care oamenii stau de vorbă, pentru că îl respectă și au încredere în el. Atât românii, cât și maghiarii.

Un suflet salvat

Gáspár Ferenc are o familie frumoasă. Soția sa este asistent comunitar, iar fiica sa este studentă la Facultatea de Sociologie, specializarea Asistență Socială, la Universitatea „Transilvania” din Brașov.

În urmă cu trei ani, în familia lor a apărut Nora.

„Nora era o fetiță de 13 ani din Zagon căreia i-a murit mama când avea doar 10 ani, iar tatăl avea probleme cu alcoolul. Rudele spuneau atunci că situația ei e complet nefericită. Soția mea, ca asistent comunitar, a văzut că fetița urma să fie dusă la un centru de plasament. Atunci, în discuțiile din casă, fiica mea a zis să o aducem la noi măcar pentru două săptămâni. S-a oferit să împartă camera cu ea. Fiica mea avea atunci 18 ani. Am adus-o pe Nora pentru două săptămâni, urmând să vedem ce e de făcut. Au trecut de atunci trei ani și ceva. Am luat-o noi în plasament. A fost greu, era o fetiță traumatizată. Nu învățase până atunci prea bine, a trebuit să recupereze. În clasa a VIII-a însă a luat un premiu special pentru comportament frumos. Acum este la o școală profesională de coafură din Sfântu Gheorghe, mai are un an și termină. Va avea o meserie”, spune medicul veterinar. Speră ca gestul lui să îi inspire și pe alții, astfel încât să dea o șansă unui copil necăjit. „Până la urmă, ce ne definește ca oameni, dacă nu omenia?,” se întreabă el.

A vrut ca Nora să învețe o meserie pentru că știe din proprie experiență: meseria nu ți-o ia nimeni. Îți câștigi pâinea și respectul oamenilor.

„Eu merg mereu pe calea dreaptă. Și oamenii de lângă mine sunt la fel, corecți. Am o reputație pe care mi-am construit-o în timp”.

Cai și… armonie

De Izvorul Tămăduirii a avut loc la Zagon o sărbătoare în toată regula. Pe lângă sfințirea izvorului, au mai fost organizate câteva evenimente spectaculoase, care au atras sute de oameni. Unul dintre ele a fost Botezul cailor.

Zeci de cai din mai multe județe din țară, de la Prahova până la Suceava, au primit binecuvântarea părintelui Vasile Ilie.

A avut loc și Cupa Izvoarelor la tracțiune, dar și o competiție de mini-fotbal.

„A fost o zi de sărbătoare din mai multe puncte de vedere. Ne-am bucurat să fim împreună, pentru prima dată după mult timp, noi, cei din comunitate. Am simțit că se poate!

Și a fost o armonie cum nu am mai simțit până acum. Am stat împreună români și maghiari fără să conteze acest lucru! Și ne-am bucurat de cai, de ziua frumoasă – după o săptămână de ploi! – de bună înțelegere.

Am speranță că putem fi o comunitate unită! Mai ales că eu consider că Zagon este familia mea”, spune medicul veterinar Gáspár Ferenc.

Comandat de PSD, realizat de SC Art Consulting SRL, Cod AEP 21240002.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole