spot_img
spot_img
spot_img

„Miercurea sirenelor”! Alarmele vor suna în toată țara

„Miercurea sirenelor” este un exercițiu care presupune testarea sistemelor de alarmă în prima zi de miercuri a fiecărei luni.

Articole similare

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a transmis că va fi reluat exercițiul de alarmare publică. Este vorba de „Miercurea sirenelor”. Toți românii trebuie să fie pregătiți și să se obișnuiască cu acest sunet.

Raed Arafat a ținut o conferință de presă în timpul căreia a anunțat că va fi reluată „Miercurea alarmelor”, un exercițiu care presupune testarea sistemelor de alarmă în prima zi de miercuri a fiecărei luni. Acest demers face parte din acțiunile pregătite de structurile de specialitate ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ca parte a programului „Săptămâna Protecției Civile”.

Șeful DSU a spus că acest program se va desfășura în perioada 25 februarie-4 martie și că se vor face mai multe activități privind familiarizarea celor interesați de măsurile și regulile pe care trebuie să le respecte în cazul unei situații de urgență.

„Miercurea sirenelor” avea loc în fiecare lună.

Șeful DSU a subliniat că cetățenii vor fi anunțați înainte ca alarmele să fie auzite pentru ca toți oamenii să se obișnuiască.

„Faptul că facem, informăm, pregătim nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva. Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă – pregăteşte populaţia. Asta înseamnă să ai o Protecţie Civilă puternică”, a spus Raed Arafat.

În jur de 2.865 de sirene funcționale pot fi comandate centralizat, iar alte 2.595 de sirene vor avea nevoie de declanșare locală. Șeful DSU a continuat prin a spune că scopul acestui exercițiu este doar acela de a informa cetățenii în privința acestui mod de avertizare în cazul unei situații de urgență, precum și o oportunitate de a testa periodic sirenele. În acest fel, IGSU se va asigura că persoanele care le operează știu ce trebuie să facă în cazul în care este nevoie de aceste sirene.

Conform prevederilor legale, sunt patru tipuri de semnale de alarmă: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană și încetarea alarmei.

Durata fiecărui semnal este de 2 minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepția sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.

Semnalul de alarmă aeriană se compune din 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu 4 secunde pauză între ele.

Semnalul de alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Semnalul prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.

Semnalul încetarea alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole