spot_img
spot_img
spot_img

Sunt tot mai mulți prosumatori în România: ne apropiem de 200.000

Articole similare

În jur de 10.000 de noi prosumatori apar în fiecare lună și vom ajunge la finalul anului să avem în România 200.000 de gospodării care își produc singure energia electrică, arată prognozele ANRE.

Partea proastă este că acest ritm accelerat de creștere a numărului prosumatorilor dezechilibrează sistemul energetic și îi bulversează pe specialiștii din Transelectrica, spune un director ANRE. Autoritatea propune ca prosumatorii să-și poată compensa facturile dacă au mai multe locuri de consum, iar soluția pe termen lung este apariția comunităților de energie.

Datele centralizate de ANRE arată că, la finalul lunii aprilie, în România erau 129.736 de prosumatori, relatează incomemagazin.ro

Am ajuns la aproape 130.000 de prosumatori în aprilie și bănuim că sunt peste 140.000 la ora actuală, iar ca putere la 1.700 de MW. Programul AFM (Casa Verde Fotovoltaice – n.r.) produce efecte deja. Ne așteptăm la un trend accelerat de depuneri de cereri și la instalări de prosumatori”, a afirmat Viorel Alicuș, director general în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie.

El a arătat că, din discuțiile de la ANRE a reieșit că un operator de distribuție încheie pe zi undeva la 300 de contracte.

Mie mi se pare un număr foarte mare, pentru că, dacă stai să faci socoteala, ajungi undeva la 40.000 de prosumatori pe lună, ceea ce nu prea este posibil logistic vorbind”, a adăugat Alicuș.

Prognoza ANRE arată că vom ajunge la 200.000 de prosumatori la finele anului.

Pe durata verii probabil vom vedea 8.000 – 9.000 – 10.000 de prosumatori pe lună în plus. Avem șanse să ajungem la 2.000 de MW instalați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole