spot_img
spot_img
spot_img

Nedeia mocănească 2024: Două zile de cântec, joc și voie bună pe Valea Zânelor

Articole similare

Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu” şi Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine Covasna, cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene şi al mai multor agenţi economici din zonă, organizează, pe 20 și 21 iulie, sărbătoarea populară „Nedeia mocănească” sau „Sântilia”. După câțiva ani în care fie a fost întrerupt de pandemie, fie a ținut doar o zi, evenimentul revine la forma inițială, de două zile.

În vechime, Sântilia era sărbătoarea satului, momentul când ciobanii coborau din munți cu oile pentru a-și găsi o fată potrivită pentru căsătorie. Începând cu deceniul al șaptelea al secolului trecut, obiceiul a fost transpus într-un spectacol care prezintă principalele momente ale unei nunți tradiționale a voineștenilor, se arată în volumul semnat de Florentina Teacă – „Mocanii voineșteni, străjeri ai românismului în Arcul carpatic transilvan”, ediția a II-a, revăzută și adăugită, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2021.

Potrivit sursei citate, sărbătoarea începe cu „făcutul de flori”- tinerii fac flori din hârtie creponată colorată cu care vor împodobi caii, ploștile și brazii de nuntă. Tot sâmbăta se împodobește Casa Nedeii și se pun brazii la poartă.

În cadrul Nedeii au loc o serie de momente spectaculoase (pe lângă cele de nuntă), cum ar fi trântele ciobăneşti şi ridicarea pietroiului.

În tot acest timp, alături de Casa Nedeii se află o stână tradițională, unde spectatorii pot vedea cum se pregăteşte caşul, pot gusta jintiţă proaspătă sau bulzul ciobănesc pe jar, alături de pastramă de oaie.

De asemenea, în interiorul stânii se află o expoziție cu obiecte necesare oieritului: crintă, răvar, cobiliță, găleți de lemn etc., atât de bine cunoscute voineștenilor, dar de un interes nemaipomenit pentru turiști. Alături, se pot vedea expozițiile de rase de oi (prilej pentru crescători de a schimba informații prețioase, dar și de fală) și de câini ciobănești.

După cum a explicat pentru covasna45.ro Florin Balea, vicepreședinte al Asociaţiei „Justinian Teculescu”, vor fi și în acest an numeroase ansambluri care vor urca pe scenă. Printre acestea, „Pădurenii” din Barcani, „Voievozii munților” din Vâlcele, „Florile Zagonului”, Ansamblul „Piatra Mare” din Dobârlău. Nu vor lipsi invitați din alte județe (Brașov, Hunedoara, Cluj) sau tineri soliști covăsneni.

Ca la o adevărată petrecere câmpenească, la Nedeie sunt zeci de meșteri populari și tot atâtea produse tradiționale – bulz, berbeci la proțap, plăcinte și alte bunătăți preparate de gospodarii locului.

Nedeia adună an de an mii de oameni din toată țara și din străinătate, fiind una dintre cele mai frumoase sărbători populare românești.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole