spot_img
spot_img
spot_img

Stânga la putere în Marea Britanie: „Punem capăt politicii spectacolului!”

Articole similare

Laburiştii vor reveni la putere în Regatul Unit în urma victoriei lor zdrobitoare asupra conservatorilor în alegerile legislative, iar liderul lor Keir Starmer a promis că, odată ajuns la Downing Street, va aduce „schimbarea” şi „renaşterea naţională” aşteptată de alegători, informează AFP, citată de Agerpres.

Alegătorii de aici şi din întreaga ţară au vorbit şi sunt pregătiţi pentru schimbare, pentru a pune capăt politicii spectacolului şi a reveni la politica pusă în slujba cetățenilor“, a anunțat Starmer.

După 14 ani de regim conservator marcat de o succesiune de crize în ultimii ani – Brexit, explozia preţurilor sau succedarea la putere a premierilor – Regatul Unit e pe cale să înceapă un nou capitol.

Fără a aştepta rezultatele din cele 650 de circumscripţii, premierul în exerciţiu Rishi Sunak şi-a recunoscut înfrângerea, anunţând că l-a contactat telefonic pe liderul laburist Keir Starmer pentru a-l felicita, asumându-şi responsabilitatea unui eşec ce pare a fi unul istoric.

Azi-dimineață, Keir Starmer, 61 de ani, fost avocat specializat în drepturile omului, va fi însărcinat de regele Charles al III-lea cu formarea guvernului. Prin urmare, la Downing Street va ajunge un lider moderat de centru-stânga, într-un moment în care este de aşteptat ca extrema dreaptă să ajungă la putere în Franţa, iar Donald Trump pare bine plasat pentru a reveni la Casa Albă în SUA.

408 mandate din 650

„Schimbarea începe acum”, a declarat viitorul premierul britanic, mulţumindu-le susţinătorilor săi şi reînnoindu-şi promisiunea de „renaştere naţională”. „Nu vă promit că aceasta va fi uşor. Nu este suficient să apeşi pe un buton pentru a schimba o ţară. Aceasta cere muncă grea, o muncă tenace, o muncă hotărâtă“, a subliniat el.

Rezultatele de la primele ore ale dimineţii de vineri confirmă amploarea succesului pentru Laburişti şi înfrângerea istorică a conservatorilor, anunţată de luni de zile în sondaje.

În jurul orei 04:30 GMT, laburiştii şi-au asigurat peste 367 de locuri, mai mult decât cele 326 de locuri necesare pentru a obţine majoritatea absolută în Camera Comunelor şi a putea forma singuri viitorul guvern britanic.

Potrivit celei mai recente estimări a BBC, după anunţarea unei treimi din rezultate, laburiştii vor câştiga în total 408 de mandate din totalul celor 650 din Camera Comunelor, ceva mai puţin decât scorul istoric al lui Tony Blair în 1997 (418 de mandate).

Partidul Conservator al premierului în exerciţiu Rishi Sunak a obţinut un scor care se anunţă a fi cel mai prost rezultat al său de la începutul secolului al XX-lea: 136 de deputaţi aleşi, comparativ cu 365 în urmă cu cinci ani în mandatul lui Boris Johnson.

Mai multe personalităţi marcante au fost înlăturate de valul nemulţumirilor, printre care miniştrii apărării Grant Shapps sau cel pentru relaţii cu Parlamentul, Penny Mordaunt, care era considerată o posibilă viitoare şefă a partidului.

Avocatul londonez cu origini umile

Avocat pentru drepturile omului și fost procuror general pentru Anglia și Țara Galilor (2008- 2013), Starmer, care are un titlu de cavaler pentru rolul său în conducerea Serviciului de Procuratură al Coroanei, este portretizat caricatural de oponenți drept „stângistul avocat londonez”.

După cum arată adevarul.ro, Starmer obișnuiește să-și scoată în evidență rădăcinile umile, într-un contrast implicit cu Sunak, un fost bancher la Goldman Sachs căsătorit cu fiica unui miliardar.

Pasionat de fotbal, sport pe care îl practică în timpul liber, este fan Arsenal. Este căsătorit și are doi copii adolescenți.

Născut în 1963, Starmer este fiul unui producător de scule și al unei asistente. Informația că aceștia i-ar fi ales numele după Keir Hardie, fondatorul și primul lider al Partidului Laburist (1906-1908) a circulat pe scară largă. Într-un interviu din 2015, el a spus însă că părinții săi nu i-au comunicat niciodată acest fapt. Unul dintre cei patru copii ai familiei, a crescut într-o gospodărie săracă în orășelul Oxted, Surrey.

Au fost vremuri grele”, a dezvăluit el într-un discurs de lansare a campaniei sale. „Știu cum este să trăiești sub inflație scăpată de sub control, când creșterea costului vieții te poate face să te sperii la vederea poștașului: Oare va aduce o altă factură pe care nu ne-o putem permite?”

Obișnuiam să alegem factura de telefon pentru că atunci când era tăiată, era întotdeauna cel mai ușor să ne descurcăm fără”, a mărturisit el.

Mama lui Starmer a suferit de o boală reumatică rară și debilitantă, boala lui Still. Liderul laburist a explicat că vizitele pe care le făcea la spital, și ajutând la îngrijirea ei, l-au inspirat să sprijine puternic serviciul public de sănătate (NHS).

Este primul din familia sa care a mers la facultate, studiind dreptul la Universitatea Leeds și Oxford. A fost avocat pentru drepturile omului înainte de a fi numit procuror general. În politică a intrat abia după 50 de ani, fiind ales în Parlament în 2015. Frecvent în dezacord cu liderul partidului, Jeremy Corbyn, un socialist convins, a părăsit echipa de vârf a partidului, însă a acceptat ulterior să fie purtător de cuvânt al partidului pentru Brexit.

După ce Corbyn a condus laburiștii la înfrângerile electorale zdrobitoare în 2017 și 2019 – acesta din urmă cel mai prost rezultat al partidului din 1935 – Starmer a fost ales pentru a coordona eforturile de reclădire a imaginii partidului.

Patru ani în opoziție

Perioada sa în opoziție a coincis cu o perioadă agitată în care Marea Britanie a trecut prin pandemia de COVID-19, a părăsit UE, a absorbit șocul economic al invaziei ruse în Ucraina și a suportat perturbările economice prilejuite de mandatul turbulent de 49 de zile al lui Liz Truss ca prim-ministru în 2022.  

Alegătorii sunt epuizați de criza costului vieții, un val de greve în sectorul public și tulburări politice care au făcut ca Partidul Conservator să înlocuiască doi prim-miniștri în câteva săptămâni, în 2022 – Boris Johnson și Truss – înainte de a-l numi Sunak pentru a aduce partidul pe linia de plutire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole