spot_img
spot_img
spot_img

Primăria Covasna a depus cereri de finanțare pentru transformarea spectaculoasă a centrului

Articole similare

Centrul orașului-stațiune Covasna s-ar putea transforma spectaculos în următorii ani, dacă cererea de finanțare depusă de Primărie la ADR Centru pentru „Dezvoltare urbană integrată prin regenerarea spațiilor publice” va fi aprobată. Municipalitatea vrea să refacă alei, mobilier și să scape de mașinile parcate care stau cu lunile pe spațiul public și să transforme centrul într-o zonă a întâlnirilor comunitare, a socializării, odihnei și recreerii.

Potrivit documentației depuse, proiectul referitor la centru vizează lucrări de intervenție necesare reabilitării aleilor, a iluminatului public, a mobilierului urban și a fântânii arteziene din parcul central.

Totodată, se propune și reconfigurarea aspectului și funcției urbanistice a terenului situat între clădirile Banca OTP, Transilvania Bank, Supercoop și CARP – în prezent parcare publică.

De asemenea, intervenția vizează și modernizarea parcării dintre magazinul Supercoop și clădirea CARP, respectiv a parcării Óvári (între străzile Școlii și Ștefan cel Mare).

„Este de necontestat faptul că centrul orașului – îndeosebi parcul mare și spațiul public din fața magazinului Supercoop – necesită de mult timp executarea unor lucrări de reparații capitale. Pavelele aleilor parcului au ajuns într-o avansată stare de degradare, acestea fiind afectate de-a lungul anilor de emanațiile de bioxid de carbon și de acțiunea factorilor fizici și de mediu.

Cu actuala sa destinație și în starea tehnică în care se prezintă, parcarea Supercoop, ocupată mai mereu de zeci de autoturisme, unele dintre ele imobilizate zile la rând de către proprietari, nu poate să îndeplinească acel rol urbanistic pe care și-l asumă zonele centrale ale altor stațiuni turistice din țară, dar nu numai.

Iată motivul pentru care administrația publică a hotărât să întocmească un proiect pe fonduri UE, și cofinanțându-l în caz de reușită”, a anunțat primarul Gyerő József.

Fântână multisenzorială

Dacă cererea de finanțare va fi apropbată, vor fi modificări ce vor schimba complet centrul orașului. Fântâna arteziană va deveni una multisenzorială, cu efecte luminoase și sonore, un fel de fântână cântătoare, băncile vor fi inteligente, cu conexiune la WiFi, mobilierul urban va fi înlocuit.

Balta Dracului va suferi modificări doar la acoperiș, structura metalică a acestuia urmând să fie schimbată. Va exista și o fântână arteziană uscată – fără luciu de apă – cu jeturi care țâșnesc din pământ, așa cum e și la Sfântu Gheorghe, în centru.

Locuri de parcare în centru vor rămâne foarte puține, o parcare mai mare, modernizată și asfaltată urmând a fi amenajată între Strada Școlii și Ștefan cel Mare.

Observator panoramic lângă pârtia de schi

Primăria Covasna a depus o solicitare de finanțare și pentru construirea unui observator panoramic la capătul superior al pârtiei de schi și a unui traseu de cură pe teren care leagă partea inferioară a pârtiei de observator. Traseul de cură include locuri de popas, de odihnă și împrejmuirea amplasamentului cu gard electric.

„Îndeplinirea condițiilor necesare păstrării statutului de stațiune balneaoclimatică și turistică de interes național, întâmpinarea nevoilor turiștilor și ale localnicilor de a li se asigura o infrastructură diversificată, adecvată petrecerii timpului liber și recreerii, dar și necesitatea îmbunătățirii aspectului urbanistic al orașului sunt repere importante pe care administrația le-a avut în vedere pe parcursul elaborării programelor strategice de dezvoltare locală. Printre ele se înscriu și obiectivele de investiții sus expuse.

Așa arată acum aleile din centru

În acest context, prin efortul comun al colegilor de muncă din primărie, al colaboratorilor noștri externi, cu votul unanim “pentru” al consilierilor locali am pregătit și am aprobat deja studiile de fezablilitate și hotărârile necesare, am obținut avizele, aprobările preliminare și am întocmit cererea de finanțare. Aceasta a fost depusă la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia. Așteptăm cu nerăbdare evaluarea proiectului!”, a mai spus primarul.

Varianta optimistă și cea pesimistă

Cererile de finanțare odată depuse, urmează a fi analizate și apoi se va face o evaluare la fața locului de către cei de la ADR. Dacă se semnează contractul și deci se aprobă finanțarea, în maxim doi ani toate lucrările ar putea fi gata. Pentru că după semnare urmează achizițiile – proiectarea, execuția. Aceasta este varianta optimistă. Cea pesimistă presupune ca în patru sau cinci ani să fie realizate toate acestea.

Primul pas este să câștigăm finanțarea. Noi am făcut tot ce a depins de noi astfel încât toate documentele, avizele, să fie pregătite și depuse. A fost o muncă grea, un efort al întregii echipe din Primărie alături de colaboratorii noștri externi. Este o axă de finanțare deschisă orașelor din Regiunea Centru în care se acordă 4 milioane de euro. Să sperăm că vom fi declarați eligibili și vom putea face aceste investiții atât de necesare pentru un oraș – stațiune de interes național”, a mai precizat, pentru covasna45.ro, Gyerő József.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole