spot_img
spot_img
spot_img

BNR: inflația scade, iar românii călătoresc mai mult în străinătate

Semne de optimism în datele transmise de Banca Națională a României.

Articole similare

BNR explică prudența în reducerea ratei dobânzii de politică monetară prin faptul că există încă incertitudini legate de evoluțiile economice și financiare viitoare. Dar experții BNR arată că scăderea recentă și în perspectivă apropiată a ratei anuale a inflației este pe o traiectorie semnificativ mai joasă decât cea anticipată anterior.

Potrivit celor mai recente date, rata anuală a inflației va continua să scadă mai mult decât se prognozase. În prognoza pe termen mediu din luna mai 2024, aceasta cobora la 4,9% în decembrie 2024 și la 3,5% în decembrie 2025.

Consiliul de Administrație al BNR arată că incertitudinile și riscurile țin de conduita politicii fiscale și a celei de venituri în 2024. Sunt luate în calcul creșterile salariilor bugetarilor și creșterea pensiilor.

Tot în categoria de riscuri la adresa perspectivei activității economice și inflației se află războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu, precum și evoluțiile economice din Europa.

Pe de altă parte, românii au cheltuit 3,3 miliarde de euro pe vacanțe în străinătate în primele cinci luni din acest an, în creștere cu 6,5% față de perioada anterioară, arată datele de la BNR.

Creșterea a fost facilitată și de spațiul aerian Schengen. Oamenii petrec mai puțin timp în punctele de control din aeroporturi, formalitățile fiind mult simplificate. BNR publică lunar contul curent al balanței de plăți (intrări și ieșiri) în servicii. Cele mai recente date arată că deficitul balanței din turism s-a adâncit la 1,6 miliarde de euro în primele cinci luni, față de 1,3 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole