spot_img
spot_img
spot_img

Armata face reparații la vila lui Ceaușescu de pe Valea Zânelor

Articole similare

„Cazarma 3561 Covasna”, adică fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceaușescu de pe Valea Zânelor, aflată în proprietatea Ministerului Apărării, beneficiază în aceste zile de câteva lucrări de modernizare. E vorba despre gard și alei.

Costurile lucrărilor sunt acoperite din bugetul de stat alocat Ministerului Apărării, noul gard costă 1,1 milioane de lei, iar renovarea parcului 2,5 milioane de lei.

Unitatea militară 02543 care se ocupă de reparații este din Iași, iar o parte din lucrări – cele ce țin de alei – sunt realizate de o firmă din Iași cu care unitatea are mai multe contracte. Gardul în schimb e realizat de o firmă din Brașov.

Este vorba de două contracte, unul referitor la împrejmuire, altul la alei, drumuri și platforme, inclusiv îmbrăcarea trotuarelor. Adică partea de curte și gardul. Acesta nu mai prezenta siguranță în anumite locuri, era ruginit. Se vor păstra stâlpii de beton și vor fi îmbrăcați în piatră”, au explicat pentru covasna45.ro reprezentanții ministerului.

La gard este vorba mai mult de lucrări de recondiționare. Cei de la firma din Brașov curăță piatra și o înlocuiesc, mai ales că în unele locuri căzuse. Poarta de access va fi și ea refăcută. Până acum era folosit policarbonat, dar acesta va fi înlocuit cu lamele de aluminiu.

„Principalele lucrări constau în reparaţii curente pentru împrejmuirea perimetrală, gard și porți pentru acces auto și pietonal (lungime totală 387 ml); demontarea împrejmuirii existente cu recuperarea și transportul materialelor valorificabile rezultate. Împrejmuirea va fi alcătuită din panouri cu dimensiunea de max 2,5 lungime între stîlpii intermediari, (max 2,8 m spre stîlpii de zidărie) și înălțimea de cca. 1,4 m, format din lamele de aluminiu profil prismă, așezate orizontal, dimensiunea în secțiune a lamelei aprox. 20 x 183 mm, care va permite circulația eficientă a aerului și totodată va diminua presiunea din vânt exercitată pe elementele gardului”, se arată în site-ul de achiziții publice.

Construită înainte de 1989, vila îl găzduia pe fostul președinte Nicolae Ceaușescu în timpul partidelor de vânătoare. După Revoluție a ajuns în administrarea celor de la Regia Protocolului de Stat, iar apoi sub jurisdicția Ministerului Apărării Naționale.

Amintiri de vânătoare

Ioan Cotici, fost pădurar și șef de district la Ocolul Silvic Comandău, a fost de câteva ori la vânătoare de urs cu Ceaușescu.

Venea și dădea mâna cu noi toți. Apoi stătea lângă noi, pe scaune, în foișor. Ne întreba de direcția vânatului. Aveam o lanternă cu care îi luminam calea, la plecare, până la mașină. Să știți că era un trăgător foarte bun! Cu siguranță se antrena, cu aghiotanții lui, trăgea la țintă. Carabina lui era foarte bine reglată. El nu împușca niciodată ursoaice sau urși mici, doar din cei mari”, își amintește Ioan Cotici.

Bineînțeles că nu era chiar așa  simplu să participi la acea vânătoare. Erau controlați până la piele, să nu aibă vreo armă sau vreun obiect care ar fi putut deveni un risc pentru „tovarășul”. Ceaușescu era însoțit de peste 20 de persoane, venite de la București, și care îi asigurau paza. Unii aveau la mână ceasuri speciale.

Sursa: Fototeca Online a comunismului românesc

„Hai, Lenuțo, să vezi ursul!”

„Într-o zi, când stăteam să așteptăm să apară ursul, unul dintre aghiotanți a vorbit la acel ceas, care probabil funcționa ca o stație de emisie-recepție. A spus că vine la mașină. Cumva, să fie pregătiți de plecare, că venea șefu’. Am mai stat ce am mai stat și apoi am plecat cu toții, că ursul nu a apărut. Când ne-am apropiat de șosea, erau vreo 20 de mașini pregătite… La care Ceaușescu, văzând aglomerația, le-a zis nervos: „Paștele mamii voastre! De-aia n-a venit ursul!”

Într-o altă zi, după vânătoare, ne-am dus dimineață să îi ducem ursul, la cabană. Îl urcasem în camionetă și l-am dus. Se fotografia cu el, îi plăcea tare mult să aibă amintiri cu urșii împușcați. Și din cabană o vedem ieșind și pe Elena Ceaușescu. El, bucuros, îi zice: Hai Lenuțo să vezi ursul! Și ea, cu o voce cam de mahala, i-a răspuns: Du-te dracu cu ursul tău! Eu am venit să iau aer!”, își amintește, râzând, nea Ion Cotici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole