spot_img
spot_img
spot_img

Mâine e Sfânta Maria Mare sau „Paștele verii”

Articole similare

Pe 15 august marcăm cea mai importantă sărbătoare dedicată Sfintei Maria: Adormirea Maicii Domnului, considerată de mai mulţi teologi drept „Paștele verii”. Este o zi care marchează atât moartea şi îngroparea, căt şi învierea şi înălţarea la cer a Maicii Domnului.

15 august e zi de praznic, când se dă de pomană pentru morţi. Dar este și Ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana spirituală a marinarilor.

Este o zi importantă pentru comunități, pentru că bisericile cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” sărbătoresc alături de enoriași. În județul Covasna sunt mai multe biserici cu acest hram (în Zăbala, Târgu Secuiesc, Dobârlău). Și Mănăstirea Izvoru Mureșului din județul Harghita are hramul Adormirii Maicii Domnului. De altfel, de mâine sunt organizate acolo o serie de evenimente festive. (Detalii, AICI).

Tradiția spune că în această zi rugăciunile către Sfânta Maria sunt cele mai ascultate din tot anul. Totodată, schimbările de anotimp au fost interpretare în popor că fiind semne ale tristeții naturii, care regretă plecarea Sfintei Fecioare. Din acest motiv, iarba nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească.

Perioada dintre Sfânta Marie Mare, 15 august, şi Sfânta Marie Mică, 8 septembrie, mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de „Între Sântămării”.

Minivacanță pentru bugetari

Mâine este zi liberă legală în România. Fiindcă 15 august cade într-o joi, Guvernul a decis să facă o punte cu weekend-ul, declarând ziua de vineri, 16 august, liberă. Astfel, bugetarii vor beneficia de patru zile libere consecutive, între 15 și 18 august. Ca destinații de odihnă și distracție pentru aceste zile, platformele de rezervări hoteliere transmit că au fost alese litoralul românesc (în special Mamaia, Vama Veche și Eforie Nord), stațiunile de pe Valea Prahovei – Sinaia și Bușteni, dar și Brașov și Poiana Brașov. Maramureșul și Delta Dunării au atras de asemenea turiști în această minivacanță.

Următoarele zile libere legale pentru români sunt sâmbătă, 30 noiembrie, Sfântul Andrei, duminică, 1 decembrie, Ziua Națională a României și miercuri, 25 decembrie – Crăciunul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole