spot_img
spot_img
spot_img

Tot mai multe cazuri. OMS declară epidemia de mpox „o urgență globală de sănătate”

Articole similare

Organizația Mondială a Sănătății a declarat focarul de variola maimuței din Africa „o urgență de sănătate publică de interes internaţional”.

OMS și-a convocat comitetul de urgență pe fondul îngrijorării că o tulpină mortală a virusului, clade Ib, a ajuns în patru țări din Africa. Aceste zone nu au fost afectate anterior de boală.

Astăzi, virusul a fost detectat în Pakistan. Ministerul Sănătăţii din țara asiatică a confirmat cel puţin un caz la un pacient care s-a întors dintr-o ţară din Golf. Autorităţile provinciale din domeniul sănătății au raportat trei cazuri, informează Mediafax.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Pakistan a spus că încă nu se știe ce variantă de mpox are pacientul care a venit din Golf, potrivit Reuters. Tot vineri, departamentul de sănătate din provincia Khyber Pakhtunkhwa a anunțat că trei cazuri au fost detectate la persoane care veneau din Emiratele Arabe Unite. Pacienții au fost introduși în carantină.

Primul caz din Suedia

Europa va înregistra probabil mai multe cazuri importate de mpox în „zilele următoare”, a avertizat ieri filiala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în urma descoperirii noii variante, mai periculoasă, a bolii în Suedia. „Confirmarea cladei 1 a subtipului mpox în Suedia reflectă în mod clar interconectarea lumii noastre (…) Este probabil ca alte cazuri importate de clade 1 să fie înregistrate în regiunea europeană în următoarele zile și săptămâni”, a afirmat OMS într-un comunicat.

De la începutul anului, au fost raportate peste 17.000 de cazuri de mpox și peste 500 de decese în 13 țări din Africa, potrivit Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care clasifică focarul drept „eveniment cu risc foarte ridicat”. Cel mai mare număr de cazuri, peste 14.000, este în Republica Democrată Congo, care a raportat 96% din cazurile confirmate luna aceasta.

Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuțelor, este o boală virală care se poate răspândi cu ușurință între oameni și de la animalele infectate.

Se poate răspândi prin contact strâns, cum ar fi atingerea, sărutul sau contactul sexual, precum și prin materiale contaminate precum cearșafuri, îmbrăcăminte și ace, potrivit OMS. Simptomele includ febră, o erupție cutanată dureroasă, dureri de cap, dureri musculare și de spate, energie scăzută și ganglioni limfatici măriți.

Variola maimuței are manifestări ușoare asupra oamenilor

Majoritatea celor infectați se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament. Virusul raportat în Europa este varianta vest-africană. Aceasta este fatală pentru aproximativ 1 din 100 de persoane infectate.

Formele severe ale bolii pot aparea în grupurile vulnerabile, copiii de vârste mici, femeile însărcinate sau pacienți cu probleme de imunitate. În cazul lor organismul nu produce o reactie imunitară adecvată (persoane cu unele boli cronice, forme de cancer, persoane vârstnice).

Există vaccin în România pentru această boală

În Romania există un plan de vaccinare contra variolei maimuței. Vaccinul se administrează de personal medical, în spitalele cu secții de boli infecțioase pentru a preveni apariția și răspândirea bolii. Situațiile în care vaccinul se administrează sunt următoarele:

  • Contacților direcți ai persoanelor care au fost confirmate cu variola maimuței, în primele 4-14 zile de la expunere
  • Personalului medico-sanitar dacă a fost expus accidental virusului.

Vaccinul împotriva variolei maimuței nu se administrează femeilor însărcinate, copiilor, adolescentilor cu vârsta sub 18 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole