spot_img
spot_img
spot_img

Lactalis închide fabrica din Miercurea Ciuc: 10 angajați vor fi relocați la Sfântu Gheorghe

Lactalis, companie înființată în Franța în 1993, este în prezent liderul pieţei de lactate.

Articole similare

Grupul Lactalis România a notificat, zilele trecute, AJOFM Harghita despre faptul că la sfârşitul lunii octombrie se vor face disponibilizări la fabrica de produse lactate din Miercurea-Ciuc. Este vorba despre notificarea de preconcediere pentru cei 95 de angajaţi.

Onur Barim, Director General Grup Lactalis România, a explicat de ce închide fabrica, menționând că 10 dintre angajați vor fi relocați la unitatea din Sfântu Gheorghe (fosta Covalact, preluată în 2016, odată cu cea din Miercurea Ciuc).

„Încercăm să ne consolidăm businessul, iar pentru a supraviețui în industria noastră este nevoie să fim din ce în ce mai eficienți. Este un element critic. Pe de o parte, suntem responsabili de fermierii care ne furnizează laptele materie primă, de la care achiziționăm constant și la un anumit preț cantitatea de care avem nevoie. Pe de altă parte, vindem produsele noastre către retaileri și consumatori – și trebuie să fim competitivi și aici pentru a fi mereu disponibili la raft. Iar atunci când ai aceleași tehnologii și linii de producție în diferite fabrici care se suprapun este imposibil să îți menții eficiența la nivelul cerut de piață. Acesta a fost principalul motiv pentru care am decis să renunțăm la fabrica de la Miercurea Ciuc, acolo unde produceam o parte din lactatele fermentate de băut (sana, chefir, lapte bătut) pentru brandul regional Friss și pentru brandul Covalact de Țară, plus cașcaval și brânză topită, dar în cantități foarte mici. Volumele produse acolo au fost preluate de fabrica din Sf. Gheorghe, situată la aproximativ 60 km distanță de unitatea din Miercurea Ciuc. Și, pentru că transferăm o linie de producție, zece angajați din fabrica de la Miercurea Ciuc vor fi relocați la Sf. Gheorghe, dintr-un total de 95”, a explicat, pentru revista Progresiv, Onur Barim.

Grupul anunța încă din în luna iunie demararea procedurilor de închidere a operaţiunilor de producţie din fabrica de produse lactate din Miercurea-Ciuc şi concedierea celor 95 de angajaţi, în paralel cu consolidarea investiţiilor în celelalte patru mari unităţi din Oiejdea – judeţul Alba, Sfântu Gheorghe – judeţul Covasna, Câmpulung Moldovenesc – judeţul Suceava şi Tunari – judeţul Ilfov.

Lactalis, companie înființată în Franța în 1993, este în prezent liderul pieţei de lactate, deţinând inclusiv cea mai mare companie din domeniu, Albalact. Grupul Lactalis România reuneşte 2.000 de angajaţi, 8 branduri românești (Zuzu, Albalact, Covalact de Ţară, LaDorna, Fulga, Rarăul, Bardezzi, Horeca Top) şi branduri internaţionale recunoscute (President, Galbani, Leerdammer, Parmalat, Santal).

Grupul Lactalis colectează cea mai mare cantitate de lapte la nivel local – peste 244 milioane de litri de lapte anual, comercializând peste 220.000 de tone de produse finite în fiecare an şi, cumulat, are o cifră de afaceri de peste 300 de milioane de euro (produse lactate şi sucuri naturale).

Primarul din Miercurea Ciuc, supărat

Korodi Attila, primarul din Miercurea Ciuc, s-a arătat deranjat, la data anunțului de închidere, de faptul că Lactalis nu a anunțat mai din timp decizia, astfel încât administrația locală să nu fie luată prin surprindere.

Ni se pare supărător faptul că, în ultimii ani, Lactalis România s-a abținut să vorbească despre rolul lor în viața economică locală! Ne-am fi putut pregăti din timp pentru o posibilă închidere și am fi luat toate demersurile posibile pentru a ne asigura că cei aproape sute de oameni rămași fără loc de muncă se pot întoarce la muncă cât mai curând posibil. Până acum nu au fost parteneri în negociere.

Căutăm răspunsuri privind viitorul clădirii, echipamentele și parcarea, deoarece pentru Miercurea Ciuc planificarea este importantă, important este ca fabricile să ia decizii corecte cu privire la soarta angajaților lor.

Am contactat proprietarii și reprezentanții celor mai importante întreprinderi alimentare din zonă, precum și Asociația Fermierilor. I-am informat că în curând va fi disponibilă o forță de muncă valoroasă și calificată”, a mai spus primarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole