spot_img
spot_img
spot_img

Municipiul Miercurea Ciuc, premiat la un concurs european

Articole similare

Miercurea Ciuc a fost singura municipalitate din România care a participat la „Entente Florale Europe”, un concurs ce premiază eforturile comunității de a avea un oraș frumos. Reședința județului Harghita a luat locul 2.

Concursul, care se desfășoară din 1975, are o lungă istorie de evaluare a realizărilor și eforturilor locale în horticultură, protecția mediului și construirea comunității. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc la Székesfehérvár (Ungaria) în data de 7 septembrie, iar o delegație condusă de viceprimarul Bors Béla a primit medalia de argint, un premiu special și o mențiune specială.

Premiul special este „Memorial Herbert Titz” și a fost acordat pentru „Grădina Maria” cu plante medicinale, dar și pentru „implicare voluntară intensive”. De altfel, jurații au catalogat drept „remarcabilă” implicarea civică din Miercurea Ciuc și conceptul de comunitate.

Medalia de argint este o mare satisfacție pentru noi, aici, în partea estică a Europei, și arată că mergem în direcția cea bună. Călătoria pentru a ajunge la acest premiu nu a început astăzi. Suntem aici datorită cooperării dintre primărie și comunitatea orașului, care a fost construită de-a lungul multor ani, și putem vedea că trebuie să consolidăm această echipă și acest tip de cooperare”, a spus primarul Korodi Attila.

La concurs au participat mai multe orașe europene, cum ar fi Velenje (Slovenia), Debrețin, Zalakaros  (Ungaria), Vlčany (Slovacia), Carlow și Ballinahown (Irlanda), Meinheim (Germania) sau Písek (Cehia).

Criterii pentru orașele candidate

Juriul internațional al concursului a evaluat orașele candidate în funcție de mai multe criterii, cum ar fi:

  • calitatea peisajului și a vegetației
  • plantare sezonieră și permanentă de flori, arbori, arbuști;
  • respectul pentru politicile de mediu și peisaj;
  • promovarea biodiversităţii şi întreţinerea şi managementul ecologic.
  • calitatea mediului natural și construit, inclusiv managementul durabil al deșeurilor, managementul apei, patrimoniul, calitatea străzilor și clădirilor și curățenia.
  • participarea și cooperarea organismelor și organizațiilor locale de voluntariat
  • contribuția și rolul autorităților locale, implementarea cu succes a măsurilor durabile de mediu și de atenuare a schimbărilor climatice.
  • educație și școli – ecologie și dimensiunea verde. Alte eforturi educaționale care promovează obiectivele AEFP
  • atractivitate și prezentare – politica și dotările turistice și de agrement, informare și comunicare către localnici și către publicul larg – pregătirea și prezentarea orașului pentru vizitele de evaluare la fața locului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole