spot_img
spot_img
spot_img

Poliția animalelor din județul Covasna a dat 650 de amenzi în acest an

90% din sesizări se referă la câini.

Articole similare

În cursul acestui an, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor din IPJ Covasna au organizat și desfășurat 59 de acțiuni proprii sau în comun cu alte structuri de poliție ori instituții cu atribuții în aplicarea legislației pentru protecția animalelor și peste  230 de controale la persoane fizice și juridice. În urma activităților desfășurate au fost aplicate 656 de sancțiuni contravenționale pentru abateri de la cadrul legal specific, valoarea acestora ajungând la aproape 380.000 de lei. Majoritatea sancțiunilor au fost aplicate pentru nerespectarea, de către deținătorii de animale, a obligațiilor de microcipare și/sau sterilizare a acestora.

Experiența celor aproape patru ani de la înființarea Biroului pentru Protecția  Animalelor arată că una dintre principalele probleme în acest domeniu este deținerea iresponsabilă a animalelor, iar cele mai multe dintre sesizările primite și constatările polițiștilor (aproximativ 90%) se referă la câini, se arată într-un comunicat al IPJ.

De la începutul acestui an, la nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor au fost înregistrate peste 180  de sesizări de la cetățeni, problematica pentru care s-a solicitat intervenția fiind diversă: situații de lăsare nesupravegheată a unor animale, nerespectarea condițiilor de bunăstare ale animalelor de către deținători, oferirea spre vânzare pe diverse rețele de socializare/portaluri de vânzare, de exemplare canine sub vârsta permisă de lege, înmulțirea ilegală de câini etc.

Bunăstarea animalelor, obligatorie

În cadrul activităților derulate, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor al I.P.J. Covasna au identificat patru situații în care diferite animale s-au aflat în situații de pericol și au emis tot atâtea ordine de plasare în adăpost, salvând astfel trei exemplare canine și un exemplar felin.

Polițiștii reamintesc că potrivit prevederilor legale în vigoare, toți deținătorii de câini sunt obligați să-și microcipeze câinii, să-i vaccineze antirabic anual și să-i  sterilizeze, cu excepția câinilor care au acte de origine recunoscute de Asociația Chinologică Română afiliată la Asociația Chinologică Internațională (pedigree). De asemenea, deținătorii de câini au obligația să asigure condițiile de bunăstare pentru toate exemplarele de animale deținute, ceea ce înseamnă: un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, asistență medicală. Cei care nu respectă aceste obligații riscă sancțiuni cuprinse între 3.000 și 12.000 de lei”, se mai arată în comunicat.

Polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor cere deținătorilor de animale (în special câini) să se informeze cu privire la obligațiile pe care le au şi să aibă o conduită conformă cu prevederile legale aplicabile în domeniul protecției animalelor, cu accent pe microcipare, vaccinare antirabică, sterilizare și asigurarea condițiilor de bunăstare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole