spot_img
spot_img
spot_img

Conferință de turism la Târgu Mureș: „România ar trebui să fie o putere turistică regională”

A fost cea de-a treia ediție a Conferinței.

Articole similare

În perioada 17-18 octombrie 2024 a avut loc la Târgu Mureș cea de-a treia ediție a Conferinței Regionale de Turism, organizate în parteneriat de județele Covasna, Harghita și Mureș din Regiunea Centru.

Evenimentul a fost dedicat profesioniștilor din domeniul ospitalității din regiune, fiind considerat un important forum de dezbateri pentru antreprenori, experți în turism, formatori, reprezentanți ai agențiilor de turism, finanțatori ai infrastructurii și ai activităților din turism, dar și decidenți politici, pentru a explora și dezvolta potențialul local, în contextul tendințelor turismului global.

Pe parcursul conferinței au fost abordate teme precum sustenabilitatea, turismul activ, marketingul în turism și gastronomia, iar participanții au avut avea ocazia să descopere cele mai bune practici, să își extindă competențele și să construiască relații profesionale durabile.

Conferința a fost deschisă de reprezentanții autorităților publice locale: Péter Ferenc – Președintele Consiliului Județean Mureș, Bíró Barna Botond – Vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Jakab István Barna – Vicepreședintele Consiliului Județean Covasna și Soós Zoltán – Primarul municipiului Târgu Mureș. Ulterior au vorbit reprezentanții asociațiilor județene de turism din cele trei județe: Szántó Lóránt – director executiv „Visit Mureș”, Deák Gyöngyvér – director executiv „Visit Covasna” și Szabó Károly – director executiv ADI Harghita, „Visit Harghita”.

Lászlo Borbely: Turiştii români cheltuiesc mai mult în străinătate decât turiştii străini în România

Un mare impact au avut prezentările susținute de reprezentanții ADR Centru, referitor la evoluția activității în turism – de la strategie la finanțare, precum și intervenția lui Lászlo Borbely, consilier de stat, coordonatorul Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, care a vorbit, potrivit bioeconomia.ro, despre importanța sustenabilității în activitățile din turism.

Am participat la Târgu Mureș la a III-a Conferință Regională de Turism. Ca în orice alt domeniu și în turism sustenabilitatea ocupă un loc important. În ceea ce privește potențialul său, România ar trebui să fie o putere turistică regională. Potrivit datelor statistice actuale, turiştii români cheltuiesc mai mult în străinătate decât turiştii străini în România. Pentru ca acest lucru să se schimbe, ar fi necesare mai multe investiții în turism și ar trebui să se acorde mai multă atenție indicatorilor de durabilitate. Acest lucru este susținut de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Un bun exemplu în acest sens este sprijinul pentru dezvoltarea hărții Balneo Map. Susținem implementarea unei platforme similare care va agrega puncte turistice locale familiale gastronomice.

Recent a fost adoptată Strategia Națională pentru dezvoltarea turismului în România. Sper că aceasta va contribui la stimularea acestui sector. Există oportunități enorme în regiunea Centru, dar cel mai important este cooperarea la nivel local și regional și stabilirea de relații de parteneriat”.

Simion Crețu, ADR Centru: Firmele mici joacă cel mai important rol

În ultimii ani, Regiunea Centru se situează constant în topul turiștilor fiind prima regiune la nivel național în ce privește numărul de sosiri în structurile de cazare (3,27 milioane), numărul de înnoptări (peste 6,4 milioane) precum și numărul vizitatorilor în muzee (peste 5,23 milioane). Agenția are o activitate extrem de bogată și preocupări importante pentru sprijinirea sectorului Turism, de la elaborarea de strategii până la implementarea de programe și proiecte de finanțare care să asigure dezvoltarea acestui sector economic, foarte important inclusiv în Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii noastre”, a spus Simion Crețu, Director general ADR Centru.

„Turismul este domeniul în care firmele mici joacă cel mai important rol, vital pentru economia multor localități mici, fiind asigurat un număr semnificativ de locuri de muncă. Din acest punct de vedere, pe lângă finanțarea proiectelor mari de investiții în infrastructură, ADR Centru a oferit și servicii gratuite companiilor din sector, în calitate de punct local de contact Enterprise Europe Network. O conferință cum este aceasta completează seria de bune practici pe care le diseminăm către partenerii noștri, lucrând împreună, în același timp cu implementarea proiectelor finanțate din resurse europene nerambursabile, la definirea și îmbunătățirea politicilor de dezvoltare regională și a competențelor actorilor locali din turism”, a mai declarat Simion Crețu.

Turism sustenabil

În cadrul lucrărilor au mai fost abordate teme referitoare la „Transilvania ca destinație turistică”, definirea unei strategii pentru 2025 privind brandingul în turism și credibilitatea acestuia, precum și aspecte privind certificarea internațională pentru turism sustenabil. Din punct de vedere practic au fost expuse două componente, referitoare la proiectele mari „Via Transilvanica – Drumul care unește” și „Colinele Transilvaniei”, fiind subliniat rolul ecoturismului în dezvoltarea locală. Au fost prezentate și proiecte punctuale, cu accent pe turismul accesibil și turismul activ, realizat prin tabere itinerante sau prin inițiativa „Anii drumeției”. Nu au lipsit sesiunile de networking și nici dezbaterile despre marketingul turistic, fiind aduse în discuție impactul Inteligenței Artificiale în marketingul turistic, rolul Search Engine Optimisation și al influencerilor din social-media, fiind analizată inclusiv imaginea țării noastre din perspectiva utilizatorilor pe o platformă internațională de rezervări și opinii privind experiențele călătorilor.

Din perspectiva proiectelor cu mare impact regional în domeniul turismului, ADR Centru a coordonat finanțarea investițiilor privind reabilitarea a mai multor cetăți de patrimoniu – la Alba Iulia, Târgu Mureș, Făgăraș, Rupea și Mediaș – susținând și modernizarea a 10 stațiuni turistice și stațiuni balneare: Sovata, Covasna, Ocna Sibiului, Bazna, Băile Tușnad, Șugaș Băi, Harghita Băi, Biborțeni, Baraolt și Borsec. În același timp s-a finanțat și construirea sau modernizarea a zeci de unități de cazare și de structuri de agrement, fiind restaurat și valorificat patrimoniul cultural pentru aproape 60 de monumente de clasă A și B și obiective turistice culturale din regiune.

Foto: Conferința Regională de Turism

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole