Pe 26 octombrie 1934, un brașovean (sas) împușca în Munții Făgăraș o capră neagră. Adolf Hesshaimer a măsurat coarnele chiar acolo, pe loc, cu o sfoară, și a știut că tocmai înregistrase un record mondial. Lucrarea despre acest episod a fost lansată recent, la Muzeul Cinegetic „Posada”, iar autor este președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
Laudă caprei negre carpatine
Puțini știu că Tamás Sándor a fost, în tinerețe, tehnician silvic și că și-ar fi dorit o carieră în silvicultură. Împrejurările social-politice de la acea vreme i-au fost însă potrivnice. În cele din urmă, a studiat Dreptul în Ungaria, dar nu a renunțat nicio clipă la pasiunea pentru păduri și vânătoare. Pentru apropiații săi, cartea despre capra neagră nu e surpriză.
„De ce am scris această lucrare? Este o laudă adusă caprei negre carpatine, mândria României, despre care se știe că este o subspecie distinctă, care trăiește exclusiv în țara noastră. De ce acum? Pentru că pe 26 octombrie marcăm 90 de ani de la recoltarea țapului cu coarne record mondial”, precizează Tamás Sándor pentru covasna45.ro.
„Sunt un vânător pasionat și sunt pasionat și de caprele negre. Am început să citesc destul de mult și m-am lovit de faptul că în literatura cinegetică de limbă maghiară acest eveniment de acum 90 de ani și împrejurările în care s-a petrecut au fost greșit redate, în proporție de 90%. Și atunci am început să citesc, să sap, să adun materiale din biblioteci, din arhive”, ne mai precizează șeful CJ.
„Muncă, loialitate, sinceritate”
Vânătorul Adolf Hesshaimer (1893 – 1937) nu era chiar oricine… Se trăgea dintr-o familie avută, de comercianți.
„Membrii familiei Hesshaimer, care aveau ca deviză <<Muncă, loialitate, sinceritate>>, erau negustori de mărfuri coloniale de cinci generații. În secolul al XVIII-lea și-au desfășurat activitatea în Sibiu și, din 1843, în orașul Brașov. Tânărul Hesshaimer, vânătorul despre care vorbim, era licențiat în Drept și Economie și a fost un lider al comunității săsești din Brașov și din Țara Bârsei. A fost președintele Camerei de Comerț din Brașov, directorul fabricii de zahăr și ciocolată Hess, membru în consilii de administrație sau în conducerea clubului de echitație. Fabrica de ciocolată Cibo a fost făcută de comuniști după ce au luat familiei lui fabrica Hess….”, explică Tamás Sándor.
O săptămână de pândă
Povestea împușcării țapului ce a devenit record mondial a fost redată de Aristide N. Stavros, alpinist și vânător, în cartea „Antilopa Carpaților” apărută în 1989 la Editura Dacia. El povestește că Adolf Hesshaimer și paznicul Niculiță Șchiopu petrecuseră o săptămână la pândă. Hesshaimer tot amâna să împuște un țap din cei mulți indicați de paznic, în speranța că va întâlni un exemplar ieșit din comun. În ultima zi, când deja împachetaseră și coborau cu ranițele pe Șaua Gârdomanului, în timpul unui popas au descoperit și țapul mult așteptat… Au rămas amândoi ca două stane de piatră când au văzut, în mijlocul unor jnepeni, ceva lung și negru care dormita… Printre crengile brăduțului se descopereau, la fiecare adiere de vânt, niște coarne enorme de țap…
După ce l-a împușcat, Hesshaimer a vrut să știe exact cifrele.
„Vânătorul, nerăbdător, și a scos un șiret de la bocanci, apoi l-a trecut de-a lungul coarnelor, de la rădăcină până în vârful cleanțurilor. A luat un chibrit și a început să măsoare sfoara: o dată, de două ori, de șapte ori, fără un centimetru. Exact lungimea de 34 cm; apoi a măsurat grosimea, deschiderea și înălțimea. Un mic calcul, aproximativ 141,1 puncte. Acesta era RECORD MONDIAL!”, povestește Aristide N. Stavros.
Vânătoarea nu înseamnă „noroc”
„Marele noroc nu apare pe nepusă masă. Șansa de a avea noroc la vânătoare este precedată în general de o sumedenie de cunoștințe profesionale, de experiențe pe teren, la pândă, la goană, la dibuit, adică timp îndelungat petrecut în natură”, notează Tamás Sándor, în Epilog.
„Dacă cineva vede trofeul de pe perete, nu poate să-ți închipuie, nici să trateze cu empatie acea perioadă care precedă momentul în care glonțul iese din țeava armei. Vânătoarea nu înseamnă această clipă, ci experiența acelei tensiuni accentuate care poate ține în priză vânătorul ore, zile, săptămâni întregi, înainte ca acesta să doboare vânatul. Ca urmare, am convingerea că doar pasiunea îndreptățește omul să devină vânător”.
Caietul Nimrod nr. 1
Lucrarea despre recordul mondial la capră neagră a lui Tamás Sándor a apărut sub egida Editurii Nimrod din Ungaria, într-o nouă formă: Caietele Nimrod. Este numărul 1 al acestei noi serii ce va cuprinde o colecție de lucrări cu specific cinegetic, documentate științific, dar adresate publicului larg. Lucrarea l-a avut consultant științific pe dr. Ovidiu Ionescu, prodecan al Facultății de Silvicultură Brașov și coordonator al Programului de studii Cinegetică.