Poliția a anunțat că a pus la dispoziția cetățenilor o aplicație pe care se pot încărca imagini cu șoferi care încalcă legea. Cetățenii pot transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, prin intermediul aplicației MAI, hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere).
Aplicația e plină de lucruri utile: te poți programa online pentru a-ți face pașaport sau carte de identitate. Poți vedea stadiul emiterii permisului de conducere. Poți verifica stadiul în care se află emiterea certificatului de înmatriculare a mașinii tale etc. Poți face toate aceste cercetări fără să ai nevoie de un cont validat de aplicație.
La prima vedere, Poliția pune la dispoziția cetățenilor un instrument modern și util.
Capitolul care se referă la infracțiunile în trafic este însă diferit. „Scopul acestui demers vizează sancționarea comportamentului agresiv în trafic a conducătorilor de vehicule, prin respectarea regulilor de circulație, astfel încât să fie reduse evenimentele rutiere cu consecințe deosebit de grave”, transmite MAI.
La o privire mai atentă, lucrurile stau cu totul altfel. Ca să accesezi această secțiune, trebuie să îți faci un cont. Nu numai pentru această secțiune, ci și pentru a obține cazierul judiciar sau istoricul sancțiunilor rutiere, de exemplu. Și, ca orice cont de acest tip, el trebuie validat și de o vizită la instituție, nu se poate doar online.
Chiar dacă își validează conturile, cetățenii nu îi pot înlocui pe polițiști.
Veți spune că e importantă participarea oricui la „vânătoarea” infractorilor dacă rezultatul va însemna reducerea infracționalității. Nu este deloc așa; în acest caz, nu se poate face un transfer real de responsabilitate. Nimeni nu îi poate obliga pe oameni să „toarne” la poliție, iar cei care o fac nu pot fi recompensați. Obligațiile și recompensele sunt ale poliției, instituție ai cărei angajați sunt plătiți din banii noștri tocmai ca să reducă infracționalitatea.
Sigur că cetățenii au tot dreptul să depună reclamații, iar poliția este obligată să le soluționeze. Dar schema pe care încearcă să o promoveze această instituție ține de nevoia de control a societății prin mobilizarea cetățenilor, nu prin eficientizarea poliției. Statul român nu are încredere în contribuabilii săi și încearcă să îi „prindă” în mecanisme care, în realitate, sporesc gradul de neîncredere în instituții. La suprafață, transformarea cetățenilor în „copoi” ai poliției poate părea interesantă. Dar nu e deloc în regulă!…