Statul român suportă cheltuielile pentru repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 euro, potrivit unei legi promulgate azi de preşedintele Klaus Iohannis.
În acest sens, anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere, anunță Agerpres.
Normele metodologice de punere în aplicare a legii se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ.
Ce înseamnă, cât costă și cât durează repatrierea unei persoane decedate?
Potrivit unui site specializat, repatrierea decedaților reprezintă operațiunea de transfer a unei persoane care a decedat în străinătate și al cărei trup va fi îngropat în țară. Trebuie menționat încă de la început că această operațiune poate fi efectuată doar de către o firmă de servicii funerare de repatriere.
În ceea ce privește costurile serviciilor de repatriere a decedaților, acestea sunt estimate între 3000 și 6000 de euro, însă pot fi chiar mai mari, în funcție de țara în care a avut loc decesul. Serviciile de repatriere sunt mai costisitoare în cazul unor țări precum Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia sau Austria. Însă, în țări precum Anglia, Franța, Italia sau Spania, costurile pot fi mai mici dacă familia întocmește pașaportul mortuar.
Există persoane, ce-i drept foarte puține, care decid să își facă asigurare de viață și astfel firma de asigurări va acoperi integral costurile repatrierii în caz de deces. Familia decedatului va beneficia, în acest caz, de ajutor din partea firmei de asigurări, astfel încât costurile repatrierii să fie nule. Firma de repatrieri nu va solicita nicio sumă de la familia decedatului și va recupera cheltuielile cu repatrierea decedatului de la firma de asigurări.
În ceea ce privește durata repatrierii unei persoane decedate, aceasta depinde de țara în care a avut loc decesul, legislația țării respective, și localitatea de destinație. În general, după ce toate documentele și cerințele au fost întocmite, poate dura între 5 și 15 zile lucrătoare.
Ce documente sunt necesare pentru repatrierea unui decedat?
Pentru repatrierea unui decedat sunt necesare următoarele acte:
- pașaport mortuar
- certificat de deces
- certificat constatator al decesului
- certificat de îmbălsămare
- autorizația de transport funerar internațional
- mașina funerară omologată
- îmbălsămare sau seringa de conservare (în conformitate cu legislația țării în care a avut loc decesul).
Detalii suplimentare, AICI.