Praznicul de Mihail și Gavriil este prima mare sărbătoare a lunii noiembrie, însemnată cu cruce roșie în calendar. Este o zi în care sunt pomeniți cei care nu mai sunt printre noi, se împart pachete celor nevoiași, dar și o zi de petrecere pentru persoanele care își serbează onomastica. În România, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt și patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Ziua de 8 noiembrie se mai numeste și „Vara Arhanghelilor” și ține numai o zi.
Este o zi în care credincioșii ortodocși îi prăznuiesc toate cetele îngerești. 8 noimebrie are o semnificație aparte: ziua a opta indica vesnicia, semn că acești îngeri au înveșnicit legătura lor cu Dumnezeu, iar luna a noua de la Buna Vestire a Nașterii Domnului, simbolizează și cele nouă cete îngerești.
Crin și sabie
Numele Arhanghelului Gavriil este tradus din ebraică prin „Dumnezeu este puterea mea”. Este Sfântul considerat mesagerul veștilor bune deoarece, potrivit Noului Testament, le-a vestit sfinților părinți Ioachim și Ana Nașterea Fecioarei Maria. Tot Arhanghelul Gavriil este cel care a vestit nașterea Mâintuitorului către Maica Domnului. Sfântul Gavriil este înfățișat în icoane drept purtător al unui semn divin, un crin, ca simbol al bucuriei și binecuvântării, și o trompetă, în care sună pentru a anunța cea de-a doua venire pe Pământ a lui Iisus.
Numele Mihail este tradus din ebraică prin „Cine-i ca Dumnezeu”. Este considerat cel care transmite rugăciunile adresate de credincioși Tatălui Ceresc, dar și cel dintâi dintre îngerii păzitori, care s-a luptat cu îngerii răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu. Sfântul Mihail este înfățișat în icoane într-un costum de soldat, purtând în mână o suliță, o sabie de foc cu vârful îndreptat spre pământ, semn că el pedepsește păcatul. Arhanghelul Mihail se arată în credința ortodoxă un înger al dreptății Dumnezeiești, fiind mereu prezent acolo unde Dumnezeu pedepsește faptele nedrepte.
Tradiții populare
În tradiția românească, Sfinții Mihail și Gavriil sunt unii dintre cei mai importanți și mereu sunt sărbătoriți cum se cuvine.
În Bucovina, arhanghelii sunt considerați păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora.
Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la judecata de apoi, sunt patroni ai casei şi ard păcatele sufletelor.
În satele şi târgurile bucovinene se făceau şi se fac şi astăzi pomeniri şi praznice pentru cei morţi.
În zonele de munte, cei doi Arhangheli sunt și patronii oilor și ai oierilor. Ciobanii făceau o turtă mare din făină de porumb – turta arieților (arieți – berbecii despărțiți de oi). Această turtă se consideră a fi dătătoare de fertilitate. În dimineața zilei de 8 noiembrie, ciobanii o aruncau în târla oilor. Dacă aceasta cădea cu fața în sus era motiv de bucurie și semn de vremuri bune pentru ciobani, dacă cădea cu fața în jos era semn de mare necaz și vremuri grele.
Prin urmare, oierii din diferite colțuri ale României își cinstesc în această zi turmele prin ritualuri și practici menite să le aducă protecție. Ei cred că Arhanghelul Mihail este cel care poate apăra animalele de lupi și alte primejdii din natură. De asemenea, este o tradiție ca aceștia să sfințească obiectele din gospodărie și să se roage pentru sănătatea turmelor și bunăstarea familiei lor.
Se spune că Arhanghelul Mihail îi ajută pe oieri să aibă un sezon de iarnă protejat, asigurându-le belșugul și ferind-i de pericolele care ar putea amenința turmele.
Protecție pentru animale
De asemenea, potrivit adevarul.ro, mai există o serie de obiceiuri pentru această zi, care diferă de la o regiune la alta:
Aghiasma pentru turme. Animalele sunt stropite cu apă sfințită, ca să fie apărate de boli și prădători.
Împărțirea de colaci și mâncare. Oierii dau de pomană colaci și preparate tradiționale (uneori și rachiu), pentru a atrage protecția Sfinților Mihail și Gavriil asupra lor și a turmelor lor.
Ungerea cu untură și plante. Ungerea oilor cu untură și plante ca pelinul este o practică folosită pentru a proteja animalele de spiritele rele.
Focul de Sfinții Mihail și Gavriil. Oierii aprind un foc simbolic pentru a alunga energiile negative și pentru a asigura un an bun de păstorit.
Mâncarea Oilor. O masă comunitară, unde mâncarea binecuvântată este împărțită, simbolizând dorința de belșug și sănătate pentru turmele de oi.
Azi fiecare om trebuie să aprindă o lumânare, care îi va fi „lumină de veci” în lumea de dincolo. Se aprind lumânări şi se dau de pomană atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei dispăruţi fără lumânari.