Sunteți primul pe lista pentru Camera Deputaților a Partidului Social Democrat Covasna. Ați fost mulți ani prefect, apoi subprefect al județului. Cum ați decis că este momentul să candidați? De ce?
Sebastian Cucu: Nu vreau să folosesc niciun fel de vorbe mari și nici nu vreau sa fiu lipsit de modestie, dar va spun direct: acum mă consider pregătit să îi reprezint pe cetățenii județului Covasna în Parlament.
Este mare „aglomerație” de partide și de candidați independenți în această toamnă. Nu credeți că votul românilor din județ se va fragmenta și mai mult?
Sebastian Cucu: Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, din păcate, realitatea politică din județul nostru arată că votul are, încă, o componentă etnică puternică. Nu mi se pare în regulă să vorbim în această cheie, e o discuție care ar trebui să țină de trecut… Dar, pe de altă parte, nu putem să nu vedem perspectiva politică din județele Covasna și Harghita, iar aceasta ne arată cât de importantă este componenta etnică, iar reprezentarea romanilor devine, iată, o problemă reală.
„Nu există cadru legal pentru un consiliu consultativ”
Cel mai bun exemplu este situația de după alegerile locale din Sfântu Gheorghe. Niciun reprezentant al vreunui partid românesc nu a intrat în Consiliul Local. Primarul a propus crearea unui Consiliu Consultativ din care să facă parte „partidele democratice” românești. O idee pe care o resping, pentru că, pe de-o parte, nu există cadru legal pentru un astfel de consiliu consultativ, iar, pe de altă parte, membrii săi nu ar avea legitimitate. Ar fi doar un instrument de imagine, fără niciun impact în societate, care ar servi oricui altcuiva, numai românilor – nu!… Mai grav mi se pare faptul că prin această propunere se recunoaște, practic, că aleșii UDMR nu îi pot reprezenta pe toți cetățenii din oraș, respectiv pe români. Si atunci, dacă UDMR va obține iarăși toate mandatele din Camera Deputaților, cum voi putea avea încredere că acești deputați vor reprezenta interesele tuturor cetățenilor județului, inclusiv ale românilor?
Pe de altă parte, da, am observat și eu că este o „inflație” de partide care au venit să candideze în circumscripția noastră. Asta e democrația, oricine poate să candideze. Dar se produce această fragmentare a voturilor, care nu îi ajută cu nimic pe români. Și, legat de contextul alegerilor despre care vorbeam mai devreme, orice vot dat unui partid nesemnificativ ajută, de fapt, UDMR… Mă întreb unde au fost toți acești candidați la alegerile locale?
Votul românilor se fragmentează
O situație complicată, vă gândiți la vreo soluție?
Sebastian Cucu: Este o situație complicată acum, dar ne putem gândi la soluții pentru viitor. De exemplu, putem introduce o excepție în Legea electorală astfel încât în acele circumscripții unde câștigătoare este o organizație politică bazată pe apartenență etnică, așa cum este UDMR, redistribuirea mandatelor să înceapă cu prioritate în acele circumscripții și să se facă la partidul care a obținut următorul cel mai bun scor. Mă refer doar la redistribuire, iar măsura se poate aplica la toate tipurile de alegeri. De asemenea se poate institui regula ca un partid să nu poată primi toate mandatele dintr-un județ dacă acestea nu au fost obținute direct.
Să fiu mai clar: județului nostru îi sunt alocate patru locuri de deputat. Dacă s-ar vota doar etnic, în conformitate cu structura populației județului, UDMR ar câștiga trei deputați, iar unul ar fi câștigat de un candidat al structurii etnice românești. Lucrurile nu se petrec însă în acest fel, nu există o structură etnică românească. Sunt mai multe partide, iar votul românilor se fragmentează. Astfel, al patrulea deputat se stabilește prin redistribuire. Iar redistribuirea se face la nivel național, prin urmare ne putem pomeni cu un al patrulea deputat UDMR sau cu un deputat care a luat câteva voturi în județ, dar l-a salvat redistribuirea națională. Același lucru e valabil și la Senat. Și același lucru se petrece si în Harghita.
Această situație trebuie schimbată prin modificarea legii electorale și cred că acesta trebuie să fie obiectivul prioritar al oricărui candidat care va reprezenta județul Covasna în viitorul parlament, pentru a se asigura pe termen lung reprezentare parlamentară pentru toți cetățenii județului, fără deosebiri.
„Sunt onorat să fac parte din această echipă”
Ați avut recent un eveniment de lansare a candidaților PSD la Parlament. Pare o echipă tânără…
Sebastian Cucu: Tânără, dar și experimentată. E o echipă frumoasă și competentă. Bogdan Barbu, președintele organizației județene a PSD, deschide lista la Senat. Ales pentru a treia oară în fruntea comunei Dobârlău, este un profesionist al administrației moderne. La fel și ceilalți colegi ai mei, sunt toți foarte buni: Alexandru Cucu – cel mai experimentat primar al nostru, aflat la al șaptelea mandat la Hăghig, un primar cu multe realizări, un om care nu mai are nevoie de nicio prezentare; Bogdan Ștefan Marin – un primar tânăr, care într-un timp relativ scurt a schimbat fața comunei sale, Valea Mare, și a închegat o comunitate frumoasă; Necolae-Viorel Radocea – fost subprefect al județului, un profesionist desăvârșit și om de o înaltă ținută morală și intelectuală; Iosif Colțea – un tânăr fermier, antreprenor, care are progresul și dezvoltarea în sânge.
Florentina Teacă – profesor și cercetător, om de cultură și o apărătoare îndârjită a valorilor noastre identitare, Gabriella Mike – cercetător, președintă a organizației de femei a PSD Covasna; Nicolae Bularca, din Întorsura Buzăului – economist cu vastă experiență în domeniul privat sau Marian Lucian Baciu – om de administrație, specializat în implementarea proiectelor din fonduri europene. Toți sunt cunoscuți și respectați. Sunt onorat să fac parte din această echipă.
Decalaj de dezvoltare
PSD are un program de guvernare amplu. Ce va aduce acest program cetățenilor din județul Covasna?
Sebastian Cucu: Să vă spun un adevăr trist: deși avem un potențial economic bun, salariile din județul Covasna nu sunt în fruntea clasamentelor naționale. Nu e în regulă. Există un decalaj de dezvoltare față de alte județe din țară. E bine că la noi se înființează facultăți, e rău că nu avem suficiente locuri de muncă plătite bine. Sunt lucruri care trebuie reglate, iar cu o reprezentare adecvată în Parlament, vom fi mai aproape de nivelul central de decizie. E nevoie de investiții în județ, nu doar cele guvernamentale, legate de infrastructură, educație sau sănătate. Investiții care să ducă la creșterea veniturilor și a puterii de cumpărare a covăsnenilor. Și mă refer și la industrie, dar și la agricultură, care reprezintă o componentă importantă a economiei județului. Toate acestea se regăsesc și în programul de guvernare al PSD.
Întorcându-ne puțin la evenimentul de lansare a candidaților PSD, s-a vorbit despre „votul util”. Ce înseamnă acest vot util?
Sebastian Cucu: Da, cred că este timpul pentru un vot util. În momentul în care electoratul se îndreaptă spre anumiți candidați care nu au nicio șansă să acceadă în Parlament, votul se va irosi. Iar în Covasna și Harghita, votul este mai prețios ca în orice altă parte. Pentru că atunci când în Covasna și Harghita dai un vot unui partid care nu are nicio șansă să acceadă în Parlament, practic dai o șansă în plus UDMR să câștige iarăși toate mandatele din județ, iar românii se vor alege eventual cu propunerea unui „deputat consultativ”. Mai mult, e importantă legătura celui ales cu guvernul, dacă face parte din partidul care este la guvernare. De aceea, îi rog încă o dată pe cetățenii județului Covasna să voteze în așa fel încât să nu trimită în Parlament nici un showman, nici un om care să facă act de prezență, ci pe unul care face act de …esență.
Comandat de PSD Covasna, editat de SC Art Consulting SRL, cod CMF 11240017.