Ați spus, cu ocazia lansării candidaturilor pentru Parlament, că ați intrat în cursa electorală și pentru că vreți să încurajați tinerii să se implice în agricultură. Concret, ce înseamnă acest lucru?
Iosif Colțea: Tradiția agricolă a județului nostru este bogată și diversă. Noi avem datoria să o susținem și să o dezvoltăm, dar dezvoltarea agriculturii românești nu înseamnă câțiva mari fermieri și milioane de gospodării individuale. Conceptele pe care se sprijină agricultura modernă sunt așezate pe de-o parte pe scheme de sustenabilitate, pe da altă parte – pe implicarea cu sens a oamenilor în agricultură.
Ce înseamnă implicare cu sens?
Iosif Colțea: Înseamnă să muncești în agricultură și să câștigi bine! Agricultorii pun mâncarea pe mesele tuturor, nu e normal ca ei să fie priviți „de sus” sau să trăiască în sărăcie! Dar pentru a ridica nivelul de viață în mediul rural, e nevoie ca, pe lângă subvențiile pentru produse vegetale sau pentru zootehnie, să investim în programe de formare și programe de acces la finanțare. Doar așa se pot dezvolta tinerii fermieri.
La ce vă referiți când vorbiți despre sustenabilitate în agricultură?
Iosif Colțea: Sustenabilitatea în termenii zilei de azi nu mai înseamnă doar să stai pe picioarele tale și să nu te întinzi mai mult decât ți-e plapuma. Sustenabilitatea vine și cu reguli de mediu, dar și cu soluții care să permită dezvoltarea unei afaceri agricole pe termen lung. Și înseamnă și posibilitatea de a porni o afacere mică, de a putea obține credit sau finanțări nerambursabile pentru dezvoltare.
Vorbiți, practic, de nevoia de a crește satul…
Iosif Colțea: Eu am pornit de jos, am muncit enorm, a fost greu. A fost mai greu decât într-o firmă care face comerț sau turism, de exemplu. Dezvoltarea unor ferme agricole ar trebui să fie mai simplă și mai ușoară și ar conta foarte mult în creșterea calității vieții în mediul rural. Gândiți-vă că azi vin autobuze în diferite localități din județ și iau oamenii la muncă în Brașov sau în Sfântu Gheorghe. Cum ar fi ca oamenii aceia – sau o bună parte dintre ei – să poată lucra la o fermă din satul lor pe un salariu decent?
Cum se împacă discursul acesta favorabil dezvoltării cu social-democrația?
Iosif Colțea: Nu e nicio contradicție aici, PSD a promovat mereu dezvoltarea, iar afacerile private – din agricultură sau din orice alt domeniu – sunt baza dezvoltării economice. Caraghios este să vezi oameni care se pretind de dreapta, dar au locuri de muncă la stat. Locuri de muncă bănoase, dar obținute cu sprijin politic. Oameni slabi pe care un privat nu cred că i-ar angaja…
Vă deranjează această situație?
Iosif Colțea: Mă deranjează orice nedreptate, iar o astfel de situație este nedreaptă. Acesta este și unul dintre motivele pentru care am intrat în politică. Am patru copii – am o familie excepțională, mulțumesc lui Dumnezeu! – și vreau să lăsăm moștenire copiilor noștri o lume mai bună. Și, așa cum am încercat să facem ceva cât mai bun și mai curat în agricultură la noi acasă, așa vreau să lucrăm la nivel de țară. Stă în puterea noastră!
Aveți un mesaj pentru cetățenii județului?
Iosif Colțea: Întâi vreau să le mulțumesc celor din jurul meu, din familia mea – și, mai ales, soției mele – pentru sprijinul necondiționat pe care l-am primit mereu.
Mulțumesc echipei PSD din județ pentru încredere. Am devenit în această vară consilier județean, iar acum sunt pe lista pentru Parlament.
Îi invit pe toți cetățenii din județul nostru la vot și le spun să aibă încredere în PSD. Aceasta este calea sigură pentru Covasna!
Comandat de PSD Covasna, editat de SC Art Consulting SRL, cod CMF 11240017.