Acum câteva zile, primarul din Zagon a postat pe Facebook un anunț legat de o problemă cu care comuna se confruntă de ceva timp: lipsa apei.
„După cum ați observat, din păcate, începând de ieri există probleme cu alimentarea cu apă, deoarece rezervorul de apă este gol. În șapte ore se consumă cantitate de apă potabilă ca în 24 de ore în primăvară. De ieri specialiștii căută defecțiunea dar din păcate nu am găsit-o încă. Rugăm locuitorii să raporteze imediat orice anomalie, deoarece este posibil ca apa să se scurgă în curtea cuiva. Până la remedierea defecțiunii, vă rugăm să economisiți cu apa, astfel încât situația să nu fie mai gravă de sărbători. Înțelegem indignarea locuitorilor, credeți-ne scopul nostru este să rezolvăm problema, cu toții avem nevoie de apă potabilă. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, a scris Kiss Augustin.
Puțini știu că în acest moment comuna Zagon, una dintre cele mai mari din județul Covasna, nu are suficientă apă potabilă. Cei aproape 5.000 de localnici primesc apă cu porția, 3 ore dimineața, 3 ore seara. Dar lucrurile se vor schimba în 2025, spune, optimist, primarul. A fost descoperit un izvor în zona Zagonul Mic, unde se vor face bazine și va fi adusă apa în comună prin cădere, cu costuri mici.
Dar mai e până atunci.
Lucrări de extindere a rețelelor de apă s-au făcut și se tot fac. Din 2006 chiar. Dar cei care le-au făcut și au săpat puțurile nu s-au gândit că acestea vor seca la un moment dat. Pentru că au secat…
Consumul de apă în Zagon e măsurat și arată niște cifre ciudate.
„E un consum foarte mare. În luna mai, de exemplu, se consumau 250 de metri cubi în 24 de ore. Acum, în decembrie, în cele 6 ore consumul e dublu. Ori e o țeavă spartă undeva și apa se scurge în pământ, ori cineva își bate joc și lasă apa să curgă. Nu știm…”, ne spune primarul Kiss Augustin.
O comună cu potențial
Zagon este o comună frumoasă, cu potențial. În acest moment, însă, oferta pentru turiști e la nivel minim. Iar investițiile lipsesc.
O parte dintre localnici fac naveta pentru muncă fie la Sfântu Gheorghe, fie la Reci, la fabrica de prelucrare a lemnului. Animale prin gospodării sunt tot mai puține. Zagonenii se uită cu jind până și la vecinii din Ghelința, unde cât de cât mai e o fabrică, mai sunt niște pensiuni. Ceva-ceva tot se mișcă acolo, nu ca la ei…
Un motiv ar fi că Zagon e izolat de drumurile care contează. E la hotarul cu zona Buzaielor și nu e pe vreo rută de interes.
Dar nici alte localități nu sunt…
Principala bogatie a comunei e pădurea, care ocupă o suprafață foarte mare, așa că activitățile economice de bază sunt exploatarea și prelucrarea lemnului. Și cam atât.
Ca și cum nu era destul, proiectul prin care Primăria vrea să refacă niște drumuri și podețe în Zagon și Păpăuți are de asemenea probleme. Dosarele primăriei au fost respinse deja de 7 ori.
Stație de încărcare pentru mașinile electrice care nu există
În acest moment, Primăria Zagon are în desfășurare mai multe proiecte cu fonduri din PNRR sau „Anghel Saligny”. E vorba despre canalizare, asfalt și finalizarea rețelei de apă. Pentru că rețeaua există, în mare parte. Apă nu e.
Interesant e că printre proiectele accesate de Primăria Zagon se numără și unul referitor la o stație de încărcare pentru mașini electrice. Deși în comună nu există vreuna. Dar școala a primit, prin PNRR, un microbuz electric, ca multe alte școli din județ, și pentru acesta tot va fi bună. Un Ford Transit cu 16+1 locuri.
Angajați puțini
Cu 30 de oameni lucrează Kiss Augusin la Primărie. „La 5.000 de locuitori, sunt puțini. Munca de birou o fac de fapt 12 persoane, în rest vorbim despre paznici, întreținere, șoferi. E foarte greu să facem față”, explică el pentru covasna45.ro.
O mulțime de activități pentru copii
În contrast cu problemele primăriei și cu atmosfera de loc încremenit, Zagon are totuși o jumătate de „față” ceva mai zâmbitoare: cea a copiilor și tinerilor. Profesori și antrenori voluntari sau plătiți de părinți au creat aici o mulțime de grupe de sport sau activități artistice.
Poate că nu știați, dar comuna are trei echipe de majorete, are două fanfare – una de tineri, una de seniori, are echipe de fotbal atât la Zagon cât și la Păpăuți, iar peste 80 de copii fac dans modern. Toamna are loc Ziua recoltei la Păpăuți și tineri curajoși fac demonstrații uluitoare cu caii. Trec cu ei și prin foc! Un eveniment foarte apreciat de zagoneni și nu numai.
Din doi în doi ani sunt organizate Zilele comunei și pe 2 ianuarie 2025 comunitatea va lua parte la Balul portului popular, la Căminul cultural numărul 2.
Revenind la apă
Problema cea mai importantă a celor din Zagon rămâne totuși apa. Sunt și familii care au propriile fântâni, dar sunt puține. Vorbim despre comuna de care e legat numele părintelui prozei beletristice maghiare, Mikes Kelemen (1690-1761). Memoria lui este păstrată printr-un monument ce se află în Grădina „Mikes”, cât şi prin denumirea castelului din centru.
Un loc unde se poate mai mult. Cu oameni gospodari, cu resurse, cu peisaje de vis…
„Comuna suferă, știu. Sper să rezolvăm cât mai urgent această problemă a apei. În zona Zagonul Mic am descoperit acest izvor care ar face față, e în pădure. Am monitorizat debitul și pe timp de vară și iarna. Acum va fi nevoie să obținem avizele și urmează să vedem cât durează. Lucrările în sine pentru bazine și conducte nu ar fi de durată, în câteva luni se fac”, ne mai spune primarul din Zagon.
Pentru a diagnostica și rezolva problema cu alimentarea cu apă, ar fi necesară intervenția unei echipe de specialiști, care să verifice individual instalațiile fiecărui proprietar conectat la rețeaua stradală. Având în vedere consumul dublu de apă față de lunile precedente, este posibilă o conductă spartă, cu scurgeri continue. De asemenea, în timpul opririi apei, există riscul ca unii cetățeni să se conecteze ilegal la conducta stradală.
Vă mulțumesc.
Cu stimă, Viorel.