Competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România, anunță cele peste 150 de destinații calificate în ediția 2025. Cu reprezentanți din 38 de județe și municipiul București, selecția acoperă o diversitate impresionantă de regiuni și atracții care definesc unicitatea țării noastre.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, obiectivul acestei etape a fost „de a aduna cât mai multe destinații care promit, o selecție cât mai diversă, acoperind toate regiunile țării”.
Miile de nominalizări, primite de la public, parteneri și un juriu format din peste 100 de experți în turism, au generat o listă care evidențiază destinații consacrate, dar și locuri mai puțin cunoscute, gata să fie descoperite.
Se califică destinațiile care au întrunit cele mai multe nominalizări din partea publicului, la care s-au adăugat destinații nominalizate de minimum 3 din cei 100 de jurați dar și cele nominalizate de consiliile județene, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Asociația Societăților de Arhitectură din România sau Institutul Orașelor Vizionare.
Iată cum sunt împărțite pe categorii, cele peste 150 de destinații calificate în Competiția Destinația Anului:
- Orașe care inspiră (municipiile care se remarcă prin notorietate și investiții în turism) – s-au calificat în competiție 19 orașe.
- Stațiuni Balneo-Climaterice (stațiuni deschise pe întreaga durată a anului, de interes local și național) – peste 25 de stațiuni.
- Tărâmuri fermecate (localități sau regiuni până la 3,000 km² cu valoare naturală și istorică deosebită) – peste 30 de tărâmuri.
- Sate de poveste (sate și comune ce oferă experiențe autentice în mediul rural) – s-au calificat in competiție mai mult de 25 de sate.
Distracție și aventură (destinații ce oferă experiențe pentru toate vârstele, sportive sau de agrement) – peste 20 de atracții.
- Cultură și educație (muzee, castele și alte atracții culturale) – s-au calificat in competiție peste 40 de atracții.
Județul Covasna, nu foarte atractiv
Din județul Covasna sunt foarte puține locuri calificate în această competiție. În categoria „Orașe care inspiră” nu există niciunul din județ, în condițiile în care pe listă nu sunt doar orașe „mari”, ci și Târgu Neamț, Piatra Neamț, Lugoj, Călărași sau Curtea de Argeș… Nici la categoriile „Tărâmuri fermecate” sau „Distracție și aventură” județul Covasna nu figurează cu vreo atracție.
La categoria Stațiuni Balneoclimaterice avem desigur Covasna, iar la „Sate de poveste” a fost inclus pe listă Barcani.
La „Cultură și educație” județul Covasna figurează cu două atracții – Muzeul „Haszmann Pál” din Cernat și Muzeul Național Secuiesc.
Județul Harghita, prezent în mai multe categorii
Comparativ, judeţul Harghita se remarcă drept unul dintre liderii competiţiei, având numeroase destinaţii de excepţie care îi pun în valoare bogăţia naturală şi culturală.
Categoria „Distracţie şi aventură” este dominată de acest judeţ, care oferă atracţii unice precum Alpine Coaster Topliţa, un parc de aventură care combină adrenalină cu peisaje spectaculoase, şi Club Aventura Praid, un loc ideal pentru familii şi iubitori de activităţi outdoor. Mini Transilvania, un parc tematic din Odorheiu Secuiesc, aduce în prim-plan istoria şi arhitectura regiunii într-un mod interactiv, în timp ce zona Băile Tuşnad, încadrată la categoria „Tărâmuri fermecate”, este recunoscută pentru peisajele sale spectaculoase şi beneficiile terapeutice ale apelor minerale.
Sursa: Destinația anului