Preşedintele Parlamentului Ungariei, László Kövér, a participat la ceremoniile organizate la Turda cu ocazia împlinirii a 457 ani de la „Edictul de la Turda” emis în cadrul Dietei Transilvaniei. Biserica Unitariană a găzduit o slujbă solemnă pentru a comemora hotărârea adoptată în anul 1568.
„În Europa domneşte spiritul anticristic şi de decreştinizare. Se încearcă să fie convinşi oamenii europeni să respingă darul lui Dumnezeu, credinţa, să devină fără rădăcini şi să renunţe la cel mai puternic instrument de autoapărare politică, democraţia europeană”, a afirmat preşedintele Parlamentului Ungariei, îndemnându-i pe cei prezenţi să fie modelatori ai politicii, nu doar victime ale acesteia. Politicianul ungar a subliniat că, dacă Stăpânul istoriei va înzestra maghiarii, românii şi alte popoare din Europa Centrală cu previziunea şi înţelepciunea legislatorilor transilvăneni de odinioară, îşi vor apăra idealurile de libertate, credinţa şi statele lor.
După ceremonie, László Kövér a declarat pentru mass-media publică ungară că legea libertăţii religioase este una dintre „realizările remarcabile” ale maghiarilor, „de care putem fi mândri”.
În cadrul slujbei solemne de la Biserica Unitariană din Turda, pastorul gazdă, István Lajos Józsa, a rostit o rugăciune, iar rectorul Institutului Teologic Protestant din Cluj Napoca, Sándor Kovács, a ţinut predica. Rectorul a subliniat că, în anul 1568, la Turda, nu a fost consacrat individul, ci dreptul comunităţii de a asculta liber cuvântul lui Dumnezeu. Sándor Kovács a evidenţiat că moştenirea Turdei ne învaţă că toleranţa nu este o renunţare la credinţă, ci o mărturisire a acesteia.
Episcopul Bisericii Reformate din Ardeal, Vilmos József Kolumbán, a amintit, în numele bisericilor protestante, că Transilvania a fost mult timp marcată de dispute religioase, dar popoarele sale au realizat că numai împreună pot face faţă provocărilor şi pot construi un viitor în care toţi să-şi găsească locul. Episcopul a subliniat că „hotărârea Dietei de la Turda nu este doar o amintire glorioasă a trecutului, ci şi un angajament pentru viitor”.
După slujbă, participanţii s-au deplasat la Monumentul Libertăţii Religioase pentru a depune flori.
În anul 1568, la Turda, s-a pronunțat pentru prima dată în lume toleranța religiilor, cu ocazia întrunirii Dietei Transilvaniei. Potrivit dispoziţiilor principelui Transilvaniei Ioan Sigismund, reprezentanţii „celor trei naţiuni din Transilvania” (Unio Trium Nationum), care erau maghiarii, secuii şi saşii, s-au întrunit la Turda în anul 1568 și au emis un decret prin care a fost proclamată libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru toți locuitorii Transilvaniei. Totodată, au fost declarate patru culte drept religii oficiale (romano-catolicismul, calvinismul, lutheranismul şi unitarianismul).
Foto: Zoltán Pap / Biserica Unitariană