spot_img
spot_img
spot_img

Miercurea Ciuc s-a înfrățit cu orașul din Turcia în care a trăit Mikes Kelemen

Primarul din orașul turc a fost prezent la Miercurea Ciuc.

Articole similare

„Am iubit foarte mult Tekirdağ, dar nu pot uita Zagon-ul”, scria Mikes Kelemen într-o Scrisoare din Turcia, pe 28 mai 1720. Cuvintele sale sunt azi pe pagina oficială a Primăriei din oraşul Süleymanpaşa. Oraș din regiunea Tekirdağ în care Mikes Kelemen, născut la Zagon, a locuit timp de 36 de ani, în exil, alături de Rákóczi Ferenc al II-lea. Și oraș cu care s-a înfrățit ieri Miercurea Ciuc.

De altfel, referinţa la exilul lui Rákóczi Ferenc al II-lea şi al secuilor în Turcia a fost un punct esenţial al discuţiilor de ieri, de la ședința festivă a Primăriei Miercurea Ciuc. Primarul Korodi Attila a rememorat legătura simbolică dintre comunităţile maghiare din Transilvania şi oraşul Süleymanpaşa.

Prin acest acord de înfrăţire, ne înclinăm, aşadar, în faţa rădăcinilor noastre şi a trecutului, dar, totodată, ne deschidem către nou, către dezvoltare şi progres. Sunt recunoscător că acest lucru se întâmplă şi am încredere că, odată cu semnarea de astăzi, relaţia strânsă care durează de zeci de ani va intra într-o nouă etapă, fructuoasă pentru ambele părţi”, a declarat Korodi Attila.

Primarul oraşului Süleymanpaşa, Volkan Nallar, prezent la Miercurea-Ciuc, a subliniat în discursul său importanţa relaţiilor istorice dintre secui şi Turcia, evidenţiind cooperarea pe care acest acord o face posibilă.

Între Turcia şi România există o alianţă bazată pe încredere reciprocă şi o înţelegere a unui parteneriat strategic. În acest mediu, credem că participarea mai activă a fraţilor noştri de sânge, secuii, la cooperările internaţionale va fi posibilă prin consolidarea relaţiilor noastre bilaterale la nivel local. (…) Protocolul de înfrăţire pe care l-am semnat ne va permite să implementăm proiecte valoroase pentru regiunile noastre, în diverse domenii, de la cultură la economie, turism, educaţie, sănătate şi administraţie publică locală”, a subliniat Volkan Nallar.

De asemenea, primarul oraşului Süleymanpaşa a amintit despre tradiţiile comune şi rădăcinile istorice care unesc cele două regiuni. „Noi, la fel ca dumneavoastră, suntem descendenţi ai lui Attila. Ca urmaşi ai aceluiaşi neam, împărtăşim tradiţii şi o cultură comună de mii de ani”, a precizat acesta.

În memoria lui Mikes Kelemen există la Zagon o Grădină și o capelă. Am scris despre ele AICI.

Sursa: Attila Korodi, Informatia Harghitei

Foto: Leslie Michael

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole