spot_img
spot_img
spot_img

Oportunismul dlui Burduja

Imediat după învestirea lui Donald Trump, ministrul român al energiei desființează Green Deal.

Articole similare

„Politicile de „înverzire” ale Uniunii Europene, deși bine intenționate, riscă să ne transforme economiile europene în victime ale birocratizării și deciziilor neadaptate realităților economice”, scrie, pe pagina sa de Facebook, dl Sebastian Burduja. Care pune un titlu inspirat textului prin care îndeamnă la abandonul Green Deal: DE LA „GREEN DEAL” LA „SMART DEAL”.

Dl Sebastian Burduja este ministrul energiei din țara noastră. Ocupă această funcție din 15 iunie 2023. Din mai 2022 până la 15 iunie 2023, a fost ministru al cercetării, inovării și digitalizării. Din 2020, este deputat în Parlament. Mai este și președintele PNL București.

Dl Burduja este doctor în economie, studiile purtându-l și pe la universități prestigioase, cum sunt Harvard și Stanford. Deși tânăr, face politică demult, a fondat chiar un partid al tinerilor.

Atent și prezent în media, cu o comunicare bună, dl Burduja pare un parc fotovoltaic pe lângă ceilalți politicieni, asemănători unor centrale pe cărbune de acum 60-70 de ani. Un profesionist, pasionat de evoluția țării și a lumii, vorbitor de limbi străine și vorbitor corect al limbii române. Pare…

Farmecul unui ministru agreat de presă nu rezolvă problemele nimănui.

Sigur, facturile la gaz și la energie electrică au avut nevoie de susținere din partea statului pentru că erau și încă sunt nepermis de mari. Sigur, din furnizor de securitate energetică în regiune – adică, exportator, România a ajuns dependentă de importuri, iar importurile sunt scumpe. Și, tot sigur, proiectele de investiții în noi unități de producție de energie electrică au rămas în stadiul de proiecte.

Nimic nu părea să clintească dragostea dlui Burduja – de fapt, a întregului cabinet Ciolacu – pentru dna Ursula von der Leyen și pentru Green Deal. O dragoste scrisă în toate documentele oficiale – de la drafturile de strategii energetice, până la PNRR. Gazul și energia electrică erau catalizatori ai acestei mari iubiri. Jucam cu toții într-o horă mare în care se prinseseră chiar și apărătorii mediului din temuta „societate civilă”.

Sectorul energetic din România merge prost în continuare.

O feerie în care noi am închis producători de energie pe cărbune după un calendar care ne băga în groapă. Un calendar făcut de minister, nu de vreun comisar european. Mergeam la Bruxelles să spunem cât de „verzi” suntem și cât de „verzi” vom deveni, chit că rămâneam în curul gol în materie de producție. Eram mai catolici decât papa în relația cu dna Ursula. Iar la butoanele energiei era domnul Burduja.

O dată cu învestirea dlui Trump, dl Burduja o trădează pe dna Ursula.

A fost suficientă schimbarea președintelui din SUA pentru ca dl Burduja să spună lucruri despre care nu a mai vorbit până acum. Lucruri pe care le știam cu toții și ne miram cum un politician atât de talentat ca domnia-sa nu le vede și nu vorbește despre ele.

„Ceea ce ne poate ține pe loc este o birocrație sufocantă și un Green Deal care ignoră realitățile din teren”, scrie cu emfază dl ministru. „România trebuie să aibă curajul să spună lucrurilor pe nume: europenii merită să plătească mai puțin pentru energie, iar noi putem oferi soluția”, mai spune dl Burduja, la câteva ore după învestirea noului președinte al SUA.

De ce nu a spus-o până acum? Cine l-a împiedicat pe ministrul nostru să vorbească? Nimeni și nimic! Așa-zisa revelație a ministrului energiei este doar o dovadă de oportunism politic obișnuit.

Lumea s-a schimbat, SUA merg într-o altă direcție, UE va schimba vrând-nevrând schemele Green Deal, e timpul să facem lucruri serioase. Iar noi, cei care am suflat în pânzele Green Deal din toți bojocii, acum scuipăm pe ele pentru că s-a schimbat direcția din care bate vântul…

Iată că tânărul politician cu mare viitor în față, chiar dacă a fost instruit la școli înalte din lumea largă, nu este deloc diferit de colegii săi mai bătrâni din partid sau din guvern. Iar facturile noastre la energie electrică și gaz metan sunt în continuare prea mari!…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole