În perioada 10 – 13 februarie 2025 are loc, la Castelul Mikes din Zagon, un instructaj pentru înființarea de Puncte Gastronomice Locale. Demersul e organizat de Agrosic – Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară – alături de Consiliul Județean Covasna și Agenția Națională a Zonei Montane.
Punctele gastronomice locale sunt unități înființate în mediul rural în bucătării private în care se prepară și se servește mâncarea pe baza rețetelor specifice regiunii, pentru maximum 12 persoane.
Materiile prime necesare pentru producerea produselor culinare pot fi preparate în cea mai mare parte din produse de la ferma proprie, producători locali/unități agreate în materie de sănătate și siguranță alimentară.
Până acum, cei de la Agrosic au organizat o serie de instructaje în localitățile din județul Covasna, inclusiv la Ilieni, Cernat, Sfântu Gheorghe, Ghelința, Ghidfalău, Malnaș etc. În Barcani există deja două astfel de puncte.
Detalii despre materiile prime și servire
Cei de la Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor au transmis detalii despre aceste puncte gastro, făcând referire atât la materia primă, cât și la condițiile de pregătire și servire.
Astfel, punctul gastronomic local poate avea un meniu restrâns: cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale, 2 feluri de desert, specifice zonei în care îşi desfăşoară activitatea. Produsele se prepară şi se servesc numai de proprietar sau membrii familiei acestuia, pentru consum în decursul aceleiaşi zile. Starea de sănătate a personalului trebuie să fie verificată periodic.
Metodele de preparare a meniului trebuie să fie pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în decursul preparării şi servirii acestuia.
Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unităţi autorizate/ înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, la DSVSA judeţean.
- Carnea proaspătă şi preparatele din carne: numai din abatoare autorizate, unde se asigură permanenţă prin personal specializat sanitar veterinar; din centre de sacrificare în cadrul fermelor (în special pentru păsări); puncte de tăiere, chiar şi mobile; măcelării sau carmangerii (pentru produsele din carne) din localitate.
- Laptele: direct din fermele de animale producătoare de lapte, inclusiv stâne;
- Produsele lactate: din centrele de prelucrare a laptelui independente sau integrate în ferme (căşăriile); Ouăle: direct din fermele de găini ouătoare sau centre de colectare ouă;
- Peştele: direct de la pescari înregistraţi sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, sau din centre de colectare sau puncte de debarcare a peştelui;
- Vânatul: de la un centru de colectare a vânatului;
- Mierea: direct de la stupine, sau din centre pentru colectarea sau extracţia mierii.
Toate aceste condiţii sunt necesare pentru a se asigura trasabilitatea materiilor prime şi a ingredientelor din care se prepară şi se servesc produsele finite. întreaga documentaţie privind înregistrarea Punctelor Gastronomice Locale, achiziţia şi păstrarea materiilor prime, igiena preparării şi deservirii, precum şi examenele medicale efectuate de personal, vor fi verificate periodic de către inspectorii DSVSA.
Revenind la instructajul de la Zagon, cei interesați sunt așteptați luni, 10 februarie, de la ora 11,00, la Castelul Mikes.