spot_img
spot_img
spot_img

Austria sfidează Europa

„Atâta timp cât Rusia vinde gaz, Austria îl va cumpăra!”

Articole similare

În cele 17 luni de când Moscova a ordonat soldaților să intre pe teritoriul ucrainean, țările din Europa s-au mișcat cu o viteză surprinzătoare pentru a-și reduce dependența îndelungată de gazul rusesc ieftin, scrie nytimes.com.

Germania, care a importa 55% din gazul de care avea nevoie, a ajuns la zero importuri. Polonia, Bulgaria și Republica Cehă au oprit sau sunt aproape de a opri integral importurile. Și Italia le-a redus constant și s-a angajat să nu mai aibă gaze naturale rusești până la sfârșitul acestui an.

În schimb, Austria, care a importa aproape 80% din gazul său din Rusia înainte de invazie, continuă să se aprovizioneze cu gaz rusesc. În martie, când cererea a fost mai mare, cifra a ajuns la 74%.

Atâta timp cât Rusia vinde gaz, Austria îl va cumpăra, a declarat luna aceasta directorul executiv al companiei austriece de energie OMV Group.

Criticii care spun că plățile pentru gaze ale Austriei ajută la finanțarea mașinii de război a Moscovei.

Austria este prima țară vest-europeană care a semnat un contract de gaz cu Uniunea Sovietică, în 1968. Zeci de ani, a fost puternic dependentă de gazul transportat din Rusia.

Un motiv major pentru care Uniunea Europeană nu a inițiat nicio sancțiune oficială împotriva importurilor de gaze rusești, cum ar fi cele care se aplică petrolului și cărbunelui rusesc, este că Austria și alți cumpărători uriași au susținut că au nevoie de el.

O întrerupere imediată ar duce la ruina economică și la șomaj în masă, a avertizat anul trecut cancelarul austriei Karl Nehammer.

Leonore Gewessler, ministrul energiei și membru al Partidului Verzilor, progresist, în guvernul de coaliție al Austriei, a declarat că guvernul își menține angajamentul să pună capăt importurilor de gaze naturale rusești până în 2027.

Dar „nu este ușor să anulezi ani și decenii de politici greșite în doar câteva luni sau într-un an”, a adăugat doamna Gewessler. Și, ca țară fără ieșire la mare, Austria, spre deosebire de Germania, Italia sau Grecia, nu poate construi pur și simplu terminale pentru ca navele să poată transporta gaze naturale lichefiate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole