spot_img
spot_img
spot_img

Bulgaria vrea eliminarea embargoului pentru cerealele ucrainene

„Să fim clari, reluarea importurilor va reduce preţul alimentelor de bază.”

Articole similare

„Credem că este corect să permitem importurile din Ucraina”, a declarat premierul bulgar Nikolai Denkov, înaintea şedinţei de guvern, transmite agenția bulgară de presă BTA. Premierul din Bulgaria a adăugat că eliminarea embargoului pentru importurile de cereale ucrainene va reduce preţul alimentelor de bază, lucru de care vor beneficia oamenii cu venituri reduse.

Potrivit premierului bulgar, subiectul fierbinte este interzicerea importurilor de cereale din Ucraina în unele ţări europene. Există două puncte de vedere. Primul, al producătorilor de cereale, care vor ca embargoul să continue şi acuză guvernul de „lipsa oricărui sprijin din partea statului pentru acest sector”.

Cel de al doilea punct de vedere este acela al guvernului, a spus Denkov, care este preocupat de asigurarea unor preţuri reduse la alimente şi nutreţuri, o inflaţie mică, venituri la buget mai mari din importuri şi exporturi fără a stimula inflaţia şi sprijinirea cultivatorilor de cereale afectaţi.

„Să fim clari, reluarea importurilor din Ucraina va reduce preţul alimentelor de bază, va diminua inflaţia, ceea ce va ajuta oamenii cu venituri reduse şi va majora veniturile la buget din importuri şi exporturi”, a spus premierul bulgar.

Potrivit lui Nikolai Denkov, până acum, în 2023, veniturile pierdute la buget de pe urma importurilor şi exporturilor se ridică la 146 milioane de leva, bani care ar fi putut fi utilizaţi pentru educaţie, sănătate, cultură sau susţinerea sectorului agricol. Aceste fonduri ar asigura funcţionarea fabricilor de ulei rafinat şi biodiesel care lucrează pentru pieţele internă şi externe.

Guvernul din Bulgaria a sprijinit fermierii.

De acea, credem că este corect ca importurile din Ucraina să fie reluate, deoarece în acest an au fost plătite fermierilor ajutoare şi subvenţii în valoare de două miliarde de leva”, a spus Denkov.

El s-a declarat surprins că „un sector care a primit două miliarde de leva pe an poate susţine că nu exist niciun fel de sprijin de la stat”. Din cele două miliarde de leva, 890 de milioane sunt de la Fondul de Stat pentru Agricultură al UE, 388 milioane de leva de la Fondul de Stat pentru Agricultură al bugetului de stat, care merg spre susţinerea fermierilor, alte 390 milioane de leva de la bugetul central şi 290 milioane de leva de la bugetul Ministerului Agriculturii.

„Acuzaţia că statului nu îi pasă de sectorul agricol nu este adevărată. Ar fi bine dacă şi sectorului agricol i-ar păsa de stat atunci când îşi formulează cererile”, a spus premierul bulgar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole