China inițiază o călătorie îndrăzneață către centrul Pământului, săpând un puț de 10.000 de metri. Aceasta reprezintă prima încercare de acest gen în țară. Prin traversarea celor zece straturi de rocă ale Pământului, cercetătorii speră să atingă roci din perioada cretacică, vechi de peste 145 de milioane de ani, informează IFLScience.
Toate aceste săpături fac parte dintr-un amplu proiect lansat recent de cercetătorii chinezi. Proiectul își propune să identifice resursele minerale din adâncul planetei și să evalueze posibilele riscuri de sub pământ, cum ar fi vulcani și cutremure.
Proiectul chinezilor este impresionant.
Dar recordul de adâncime a fost însă atins de Kola Superdeep Borehole, din Peninsula Kola situată în nord-vestul Rusiei. Acest proiect, care s-a derulat din 24 mai 1970 și până la prăbușirea regimului sovietic, s-a concretizat prin realizarea unei puț adânc de 11.034 de metri sub nivelul mării.
Echipa a descoperit că rocile sub pământ sunt mult mai umede decât au crezut inițial. De asemenea, așteptările lor cu privire la tipul de roci identificate nu au fost împlinite.
Săpăturile, o adevărată provocare
„Dificultatea realizării unui astfel de proiect de forare poate fi comparat cu conducerea unui camion uriaș pe două cabluri de oțel”, a explicat Sun Jinsheng, profesor la Academia de Inginerie din China. Scoarța terestră este variabilă ca grosime, ceea ce va pune în dificultate proiectul. În medie, vorbim despre o grosime de aproximativ 30 de kilometri a scoarței. Însă aceasta variază sub munți, unde poate avea chiar și 100 de kilometri.