„Creșterea economică încetinește de multă vreme în Europa, dar am ignorat acest fapt… Acum, nu-l mai putem ignora. Condițiile s-au schimbat”, a declarat Mario Draghi, fost premier al Italiei și fost președinte al Băncii Centrale Europene.
Într-un raport privind competitivitatea economică a UE pe care l-a prezentat executivului european luni, Draghi cere autorităților europene să acționeze decisiv pentru a susține creșterea economică a Europei. El spune că „bunăstarea, mediul sau libertatea” europenilor sunt în pericol.
Este nevoie de schimbarea regulilor din tratatul UE.
Fostul premier italian propune o „schimbare radicală” a regulilor, deoarece UE se confruntă cu o concurență agresivă din partea Chinei și a SUA. Există, de exemplu, un decalaj masiv de productivitate cu SUA, unde veniturile au crescut de două ori mai mult decât cele ale UE din 2000. În raportul său, Draghi a cerut împrumuturi comune ale UE și încetarea vetourilor naționale. El spune că deciziile ar trebui luate cu „majoritate calificată în toate domeniile de politică din Consiliu”, lucru care ar însemna schimbarea regulilor tratatului european.
Raportul propune o „nouă strategie industrială pentru Europa”, spunând că era comerțului deschis, bazat pe reguli, este pe cale de ieșire. Totodată, raportul vorbește despre nevoie de investiții în UE, a căror valoare ar fi azi de 800 de miliarde de euro.
Raportul a mai propus relaxarea regulilor competitivității interne, centralizarea europeană a supravegherii piețelor naționale și achizițiile comune în domeniul apărării. Măsurile existente ale tratatului „ar trebui să fie utilizate pentru a generaliza votul cu majoritate calificată în toate domeniile de politică din Consiliu”.