spot_img
spot_img
spot_img

CJUE: simbolurile religioase ar putea fi interzise în instituțiile publice

Aceasta este concluzia unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Articole similare

Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că instituțiile publice pot restricționa purtarea de simboluri religioase. Posibilitatea interzicerii acestora naște temeri privind o aplicare draconică a eventualelor restricții, relatează The Guardian.

CJUE a decis că autoritățile publice din statele membre pot interzice angajaţilor să poarte simboluri religioase. Un exemplu ar fi vălul islamic. Instanța a subliniat însă că astfel de restricţii trebuie să fie aplicate în mod egal tuturor angajaţilor. De asemenea, trebuie să se încadreze în contextul juridic al fiecărui stat membru.

Decizia CJUE precizează că astfel de interdicții sunt permise pentru a impune un „mediu administrativ complet neutru”.

CJUE a precizat că interdicţiile privind îmbrăcămintea sau simbolurile legate de convingeri filozofice sau religioase trebuie aplicate în mod egal.

„O astfel de regulă nu este discriminatorie dacă este aplicată în mod general şi nediscriminatoriu întregului personal al administraţiei respective şi este limitată la ceea ce este strict necesar”, se arată în motivarea deciziei.

„Pentru a institui un mediu administrativ total neutru, o administraţie publică poate interzice purtarea vizibilă, la locul de muncă, a oricărui semn care arată convingeri filozofice sau religioase. O asemenea normă nu este discriminatorie dacă este aplicată în mod general şi nediferenţiat întregului personal al acestei administraţii şi se limitează la strictul necesar”, se arată în decizia CJUE.

Este valabil şi reversul!

Cu toate acestea, Curtea a menţionat că, de asemenea, este valabil şi reversul. Administraţiile publice pot permite angajaţilor să poarte semne vizibile ale credinţei lor.

Instanţele naţionale au o „marjă de apreciere”, a adăugat CJUE. „Acest obiectiv trebuie să fie urmărit în mod coerent şi sistematic, iar măsurile adoptate pentru a-l atinge trebuie să se limiteze la ceea ce este strict necesar”, a precizat instanţa europeană.

Vestea deciziei luate de CJUE a stârnit îngrijorare în unele părţi. Femyso, o reţea paneuropeană care reprezintă peste 30 de organizaţii musulmane de tineri şi studenţi, a descris hotărârea ca fiind o potenţială încălcare a libertăţii religioase şi de exprimare.

„Interdicţiile privind simbolurile religioase vizează invariabil vălul”, a declarat organizaţia.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole