spot_img
spot_img
spot_img

Copiii români sunt cei mai expuși riscului de sărăcie din UE

Riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban.

Articole similare

Copiii români sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, dintre toate statele UE, cu o rată de 41,5% – doi din cinci. Doar 11% dintre elevii români cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani sunt cititori fluenți. 42% dintre elevi sunt calificați drept „nefuncționali”, ceea ce se apropie de analfabetism, conform Eurostat.

În 2021, peste 1,5 milioane de copii din România (41,5% din numărul total al copiilor) creșteau în risc de sărăcie sau excluziune socială.

Riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban.

În 2021, rata a fost de 16,1% în orașele mari și 30,7% în urbanul mic și suburbii. În zonele rurale a ajuns la 50,1%.

Una din 10 familii nu și-a putut permite să își încălzească locuința în mod corespunzător în 2021. Aproape una din cinci nu și-a putut permite o masă hrănitoare.

Un sondaj realizat în 2022 privind impactul crizei economice asupra familiilor din România a evidențiat că 40% dintre gospodării au înregistrat o scădere a veniturilor comparativ cu 2021. În același timp, ce cheltuielile au crescut pentru 98% dintre familii.

Având în vedere creșterea prețurilor la alimente, este de așteptat ca situația copiilor și familiilor vulnerabile să se agraveze. În toamna anului 2022, aproape jumătate (44%) dintre familiile vulnerabile cu copii nu reușeau să facă față cheltuielilor pentru hrană.

1 COMENTARIU

  1. Pașii m-au purtat în călătoria vieții la Herculian. Treceam dealul de la Bățanii Mari, ca să scurtez drumul, ajungeam la Bățanii Mici, apoi câțiva kilometri, și în sfârșit, Herculian. Eram învățătoare la clasa a II-a. Prima vizită la copiii români din Herculian a fost pe un deal noroios, cu apa ce curgea la o cișmea, case sărăcăcioase, risipite, copiii îmbrăcați sărăcăcios. Aveam 13 copii în clasă. Am reușit să interacționăm și să socializăm prin joc. Mă așteptau cu nerăbdarea caracteristică a copiilor care se simțeau în largul lor pentru că ei aveau curajul să mi se destăinuie. Într-una din zile, a lipsit Mirela de la școală. O fetiță cu două codițe blonde, o fetiță frumoasă. Când a revenit, după o săptămână, am întrebat-o :,, De ce ai lipsit de la școală, M? ”
    ,, Păi…Doamna, dacă nu ne-a ajutat,, socialu’…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole