spot_img
spot_img
spot_img

Italia a produs un adevărat şoc cu taxa excepţională de 40% impusă profitului bancar

Investitorii s-au speriat, acţiunile băncilor se prăbuşesc.

Articole similare

Italia a dat o lovitură surprinzătoare băncilor sale. Practic, a provocat o undă de şoc în tot sectorul bancar din Europa. Italia a stabilit o impozitare unică de 40% pe profiturile obţinute de bănci prin creşterea ratelor dobânzilor. Inițial, statul reproşase creditorilor că nu au recompensat depozitele, relatează Reuters.

Acţiunile băncilor europene s-au prăbuşit după ce Italia a instituit această taxă excepţională. O măsură surprinzătoare, care riscă să reducă apetitul investitorilor pentru activele din zona euro.

Ratele oficiale ale dobânzilor, crescute considerabil, au generat profituri record pentru bănci. Costul împrumuturilor a crescut, dar creditorii s-au abţinut să recompenseze clienţii mai mult pentru depozite.

Ţări precum Spania şi Ungaria au impus deja taxe pe profit pentru acest sector. Alte ţări ar putea să le urmeze exemplul.
Guvernul italian a spus că doreşte să folosească veniturile astfel obţinute pentru a-i ajuta pe cei care se luptă cu costul vieţii. Printre aceștia – deţinătorii de credite ipotecare.

O surpriză și pentru unii membri ai Guvernului

Guvernul premierului italian Giorgia Meloni lansase ideea la începutul anului. Apoi, a părut că ar fi renunţat la acest plan. De atunci, însă, rezultatele slabe din primul semestru ale băncilor au readus problema în atenţie. Așa că guvernul a acționat chiar înainte de vacanţa politică de vară.

O sursă guvernamentală a declarat că mişcarea a fost o surpriză chiar şi pentru unii miniştri la şedinţa de luni seară a cabinetului. O a doua sursă a precizat că guvernul a intenţionat „să pedepsească comportamentul incorect al băncilor”.

Creditorii din Italia au transferat deponenţilor în medie doar 12% din creşterea ratelor, faţă de 22% în zona euro.

„Trebuie doar să ne uităm la profiturile băncilor din prima jumătate a anului pentru a realiza că nu este vorba doar de câteva milioane, ci de miliarde”, a declarat vicepremierul Matteo Salvini într-o conferinţă de presă susţinută la Roma.

„Dacă (este adevărat că) povara care derivă din costul banilor s-a dublat pentru gospodării şi întreprinderi, ceea ce primesc titularii de conturi curente cu siguranţă nu s-a dublat”, a spus Salvini.

Trezoreria din Italia se aşteaptă să încaseze până în 3 miliarde de euro din această măsură.

Această sumă ar fi similară celor 2,8 miliarde de euro strânse în mod similar dintr-o impozitare neaşteptată impusă anul acesta pentru companiile energetice.

Ca urmare a deciziei luate luni seara de guvernul de la Roma, indicele acţiunilor bancare din Italia se prăbuşise marţi, până la ora 12.12 GMT (15.12, ora României), cu 7,7%. Liderul sectorului, banca Intesa Sanpaolo, a scăzut cu 8,4%, iar rivalul UniCredit cu 7%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole