Costul tot mai mare al unei porții de kebab în Germania a generat apeluri din ce în ce mai ferme pentru un program de subvenții guvernamentale care să mențină la prețuri accesibile acest fel de mâncare, foarte preferat în întreaga țară. Politicienii subliniază că problema este citată frecvent ca o preocupare importantă în discuțiile cu alegătorii, scriu The Guardian și Sky News.
Cancelarul Olaf Scholz s-a obișnuit atât de mult să fie întrebat despre prețul kebab-ului în timpul aparițiilor publice, încât guvernul său a postat și pe rețelele sociale mesaje în care explică faptul că majorarea prețurilor este cauzată în parte de creșterile costurilor salariale și energetice.
„Este destul de frapant faptul că peste tot unde merg, în principal de la tineri, sunt întrebat dacă nu ar trebui să existe o frână de preț pentru doner kebab”, a declarat Scholz.
Partidul de extremă-stânga Die Linke a abordat în mod special subiectul, solicitând, într-o propunere pe care dorește să o prezinte parlamentului, introducerea unui plafon de preț pentru Dönerpreisbremse sau doner kebab, similar celui introdus în unele părți ale țării pentru a controla chiriile ridicate, scrie The Guardian.
Partidul susține că, în unele orașe, kebabul costă deja 10 euro, de la 4 euro în urmă cu doar doi ani și recomandă un preț maxim de 4,90 euro și 2,90 euro pentru tineri, în special pentru cei cu venituri mici, pentru care acest fel de mâncare este un aliment de bază zilnic. S-a propus inclusiv ca fiecare gospodărie să primească zilnic bonuri pentru kebab.
„Când tinerii cer: Olaf, fă kebabul mai ieftin, atunci nu este o glumă pe internet, ci un strigăt serios de ajutor!”, a declarat pentru cotidianul german Bild Kathi Gebel, o membră a comitetului executiv al Die Linke. „Statul trebuie să intervină pentru ca mâncarea să nu devină un produs de lux”, a adăugat ea, potrivit Sky News.
Vânzările de kebab – introduse în Germania de imigranții turci, care le-au adaptat la gusturile locale – sunt estimate la 7 miliarde de euro pe an în Germania.
Pe baza celor aproximativ 1,3 miliarde de porții de kebab care sunt consumate în fiecare an în țară – 400.000 pe zi numai în Berlin – un astfel de program de subvenționare ar costa 4 miliarde de euro anual, a calculat Die Linke.
„Vorbiți cu Putin, vreau să plătesc 4 euro”
Scholz – abordat la un eveniment de un tânăr turc german care a spus „plătesc 8 euro (pentru un kebab), vorbiți cu Putin, vreau să plătesc 4 euro” – a exclus controlul prețurilor, considerând că metoda „nu poate fi pusă în aplicare” într-o economie de piață liberă.
În schimb, el a lăudat „activitatea bună a Băncii Centrale Europene” în ceea ce privește reducerea inflației. Printre reacțiile de pe rețelele sociale, unii tineri au cerut revenirea Angelei Merkel, argumentând că, în calitate de cancelar, predecesoarea lui Scholz „a ținut donerul sub control”.
Foto: pxhere.com