Câștigătorul Eurovision 2024, elvețianul Nemo, este prima persoană non-binară care câștigă marele premiu al concursului muzical. După ce și-a spart trofeul, acesta a spus că și concursul are nevoie de „câteva reparații”, acuzând Eurovision de dublu standard, după ce nu s-ar fi permis intrarea în arena din Malmo cu steagul comunității non-binare.
Nemo, în vârstă de 24 de ani, a triumfat la ediția cu numărul 68 a Eurovision cu piesa „The Code”, care vorbește despre călătoria către înțelegerea și acceptarea identității non-binare, deși, după cum relatează hotnews.ro, rockerul croatBaby Lasagna era dat favorit de către casele de pariuri.
Eurovision are nevoie de „reparații”
La prima vedere, concursul Eurovision pare, istoric vorbind, prietenos cu persoanele de diferite genuri și orientări sexuale, dacă ne gândim că Dana International era prima femeie trans care câștiga concursul în 1998, iar Thomas Neuwirth alias Conchita Wurst, care este homosexual, a obținut marele premiu în 2014.
Nemo a devenit primul câștigător non-binar al Eurovision după ce a obținut cele mai multe voturi la concursul de la Malmö, Suedia, respectiv 591 de puncte, pentru melodia „The Code”.
Nemo este una dintre cele două persoane non-binare care au participat la ediția din acest an a Eurovision, pe lângă Bambie Thug, care a reprezentat Irlanda.
Cu toate acestea, acuză organizatorii de dublu standard și subliniază că acestui concurs nu i-ar strica „câteva reparații”.
Urcând pe scenă după ce a fost declarat câștigător, Nemo a spus că speră că Eurovision va putea continua să își respecte promisiunea de a susține pacea și demnitatea pentru toate persoanele.
„Vreau să vă mulțumesc foarte mult, sper că acest concurs își va putea respecta promisiunea și va continua să susțină pacea și demnitatea pentru fiecare persoană din această lume”, a spus Nemo, după ce a primit pe scenă trofeul. La finalul spectacolului, după ce a terminat de cântat, Nemo a spart trofeul obținut.
Ce înseamnă persoană non-binară
În timp ce mulți oameni se identifică cu sexul care le-a fost atribuit la naștere, sunt și persoane pentru care acest lucru nu este valabil. Astfel, o parte a populației simte că niciuna dintre identitățile de gen nu i se potrivește. Aceste persoane sunt considerate non-binare, deoarece nu se identifică ca parte a genului binar de bărbați sau femei.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: „Victoria lui Nimeni”
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a comentat, duminică, pe Facebook rezultatele de la concursul Eurovision: „Victoria lui Nimeni (Nemo), una zdrobitoare asupra firescului, una insultătoare la adresa Muzicii, una exterminatoare a bunei-cuviințe și bunului-simț, toate caricaturizate și evacuate din mentalul colectiv al masei isteric (tele)spectatoare”.
„Un imn chinuit înălțat non-binarității, fluidizării aberante a datului ontologic al sexualității masculine și feminine, lichidării distincțiilor dintre chipurile binelui & răului și a distincției dintre Adevăr și minciuna numită deconstructivist «post-adevăr», dincolo de care începe nu vreo superioară libertate, ci curtea strâmtă a sordidului”, afirmă Bănescu.
Iată și melodia lui Nemo, The Code: