spot_img
spot_img
spot_img

Premierul Franței, demis pentru că propusese un buget de austeritate

Michel Barnier a fost numit prim-ministru în septembrie.

Articole similare

Adunarea Nationala a Frantei a votat ieri o moțiune de cenzură care a dus la demiterea guvernului minoritar condus de premierul Michel Barnier.

Demiterea guvernului a fost declanșată de nemulțumirile legate de bugetul de austeritate propus de Michel Barnier. În încercarea de a reduce deficitul bugetar uriaș al Franței, Barnier a propus creșteri de taxe și reduceri drastice ale cheltuielilor guvernamentale, arată lefigaro.fr.

331 dintre cei 577 de deputați au votat împotriva guvernului, astfel că Michel Barnier este obligat să își prezinte demisia, iar președintele Emmanuel Macron să numească un nou prim-ministru, conform Constituției.

Barnier, numit la conducerea Guvernului în septembrie, s-a confruntat cu dificultăți în implementarea reformelor economice. Franța, a doua economie din zona euro, se confruntă cu un deficit bugetar semnificativ, iar țara cheltuiește anual 60 de miliarde de euro pentru plata dobânzilor la datoria publică, mai mult decât alocă pentru apărare sau educație superioară.

Criza politica din Franța vine pe fondul prăbușirii recente a guvernului german, creând o situație de incertitudine în două dintre cele mai importante economii ale Uniunii Europene. Aceasta ar putea afecta capacitatea blocului comunitar de a răspunde eficient la provocările economice și geopolitice actuale.

Președintele Macron trebuie să desemneze un nou prim-ministru, dar formarea unui guvern stabil este puțin probabilă, având în vedere că niciun partid nu deține o majoritate clară în Parlament.

Michel Barnier: Urmează disfuncționalități

Michel Barnier știa că va fi depusă o moțiune de cenzură împotriva cabinetului său. Cu câteva zile înante de vot, el  spus că un astfel de demers aduce și mai multă instabilitate.

„Opoziția are posibilitatea de a depune o moțiune de cenzură și de a doborî guvernul. Îi respect drepturile. Dar ce s-ar întâmpla atunci? Mai mult buget. Turbulențe serioase pe piețele financiare. Numeroase disfuncționalități la toate nivelurile.

Să luăm un exemplu: fermierii. Ei așteaptă ca angajamentele guvernului să fie puse în aplicare. Bugetul 2025 va permite acest lucru, precum și angajamentul față de măsuri anunțate recent împreună cu ministrul Agriculturii, pentru a răspunde crizelor grave din lumea agriculturii. Respingerea bugetului înseamnă compromiterea sprijinului promis de Stat.

Regula este clară. o cunosc. Soarta mea depinde de Adunarea Națională. Dar iți sigur de un lucru: sunt gata să continui, alături de guvernul meu, să slujesc Franța, cu hotărâre și voință. Fac apel la parlamentari să acționeze responsabil și să le pese de echilibrul de care țara noastră are nevoie”, spunea Michel Barnier înainte cu câteva zile de vot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole