Rezervele de aur ale Ungariei au crescut cu aproape 3.000% într-un deceniu, fiecărui maghiar revenindu-i acum câte 10 grame de aur, scrie Index, citată de Pro Tv.
Cu toate acestea, metalul prețios, care este încă popular pe piața globală și folosit ca rezervă, este greu de cheltuit, notează publicația economică maghiară.
În comparație, Polonia, aflată pe locul al doilea din acest punct de vedere, și-a majorat rezervele de aur cu „doar” 122 la sută în perioada analizată, care au crescut la 228,7 tone, în timp ce economiile dezvoltate nu și-au mărit cu adevărat stocurile.
SUA au cea mai mare rezervă de aur
Banca Națională a Ungariei a crescut astfel rezervele de aur ale țării la 94,5 tone de aur în mai multe etape, mai ales în timpul pandemiei de Covid-19.
Fostul vicepreședinte al băncii centrale, Márton Nagy, s-a opus anterior aurului, argumentând că metalul prețios este un activ nelichid, scump de depozitat și că ar fi o idee mai bună să cumperi, să zicem, obligațiuni germane de stat.
Aurul rămâne însă o monedă sigură de refugiu. Acesta rămâne valoros, este util mai ales în vremuri de adversitate economică, poate fi folosit pentru a calma piața și pentru a ajuta la menținerea inflației sub control. Este o practică obișnuită ca băncile centrale să mențină rezerve constante de aur.
Rezerva Federală – banca centrală a Statelor Unite ale Americii – are în prezent peste 8.000 de tone de aur, adică aproximativ 480 de miliarde de dolari.
Franța, liderul Europei
În Europa conduce rezerva Franței, care depășește 2.400 de tone. Portugalia păstrează 382 de tone de metale prețioase, în timp ce majoritatea țărilor europene au rezerve de aur mult mai mici. România, de exemplu, are o rezervă de aur de 104 tone.
Este un fapt că aurul crește de obicei în valoare în timpul crizelor și a perioadelor incerte, cu toate acestea, un factor puternic de nostalgie contribuie la valoarea sa de piață, iar populația îl vede ca pe o monedă de „evadare”. Aurul costă în prezent mai mult de 2.300 de dolari pe uncie, dar în 2019 valoarea metalului prețios nu atingea nici măcar jumătate din această sumă.
Foto: pxhere.com