„Ei vor să forțeze Ungaria să intre în război și nu sunt selectivi în ceea ce privește mijloacele lor”, afirmă premierul Ungariei, Viktor Orbán, într-un interviu pentru săptămânalul elveţian Weltwoche, citat de agenția oficială maghiară de presă MTI.
Într-un interviu acordat săptămânalului elveţian, Viktor Orbán a fost întrebat cum face faţă Ungaria războiului din Ucraina. „Sancţiunile UE împotriva Rusiei ne afectează cel mai mult”, a răspuns premierul maghiar, adăugând că acestea au dus la creşterea preţurilor la ţiţei şi la gaze naturale.
„În ultima perioadă, Ungaria a făcut progrese uriaşe în domeniul industriei, însă pentru industrie energia necesară trebuie importată”, a arătat Orbán, care a menţionat că în anul 2021 energia a costat Ungaria 7 miliarde de euro, iar în anul 2022 deja a ajuns la 17 miliarde de euro.
„Ne rugăm şi avem încredere în Bunul Dumnezeu că va conduce părţile beligerante la raţiune. Ne aflăm sub o presiune permanentă. Vor să ne forţeze să intrăm în război şi nu-i interesează prin ce mijloace. Până acum, am reuşit să rezistăm. Asta îmi dă speranţă. Conducerea politică a Ungariei este suficient de puternică pentru a ne feri ţara de război. Spun acest lucru cu umilinţa cuvenită, dar, în acelaşi timp, cu încredere”, a declarat Viktor Orbán, care a mai adăugat că învăţătura creştină o consideră valabilă şi în politică.
„Dacă Trump câştiga alegerile, nu era război”, susține Viktor Orbán
„Azi, Europa s-a retras din dezbatere” – aceasta este cea mai importantă constatare a liderului ungar la întrebarea legată de războiul din Ucraina. „În deciziile luate la Bruxelles recunosc mai des interesele americane decât cele europene”, a spus Orbán. El a mai precizat că în războiul care se desfăşoară în Europa, „azi, americanii au ultimul cuvânt”.
Premierul ungar a mai afirmat că este regretabil faptul că Donald Trump a pierdut alegerile prezidenţiale din SUA. Dacă fostul preşedinte republican ar fi câştigat alegerile, „nu ar fi fost război”. Orbán a mai susținut că şi schimbarea de guvern din Germania „a avut efect”.
„Rușii se confruntă cu întreaga NATO”
Referindu-se la rezultatul războiului, premierul ungar a declarat: „Nimeni nu poate câștiga.(…) Ucrainenii se confruntă cu o putere nucleară cu 140 de milioane de locuitori, rușii se confruntă cu întreaga NATO. Asta e ceea ce o face atât de periculoasă. Există un impas care s-ar putea transforma cu ușurință într-un război mondial”, a susținut Viktor Orbán.
El a mai afirmat că nu vrea să-și imagineze ce se va întâmpla dacă Rusia pierde războiul. „Rusia este o putere nucleară. Ar fi un șoc geopolitic, un cutremur potențial devastator la scară globală, mult mai grav decât prăbușirea Iugoslaviei. Simplul fapt că acum astfel de scenarii sunt abordate cu lejeritate în Occident arată o detaşare îngrijorătoare, chiar înspăimântătoare faţă de realitate, demonstrează lipsa de percepere a riscurilor existente ale propriilor politici”, a arătat el.