spot_img
spot_img
spot_img

Vitralii „contemporane” pentru Catedrala Notre-Dame din Paris

Noile vitralii vor fi instalate în 2026.

Articole similare

Pictoriţa franceză Claire Tabouret, în vârstă de 43 de ani, şi atelierul de sticlărie Simon-Marq au fost selectaţi pentru realizarea unor vitralii contemporane în catedrala Notre-Dame din Paris, au anunţat ieri Preşedinţia franceză şi Dieceza Parisului într-un comunicat, informează AFP, citată de Agerpres.

Dorite de Emmanuel Macron şi de monseniorul Laurent Ulrich, care vor să lase o amprentă contemporană în catedrala devastată de un incendiu în 2019 şi restaurată ulterior în întregime, aceste noi vitralii urmează să le înlocuiască la sfârşitul anului 2026 pe cele amplasate în şase dintre cele şapte alcovuri de pe latura sudică a Catedralei Notre-Dame (cea de pe malul Senei), realizate de arhitectul de secol XIX Eugene Viollet-le-Duc.

Comunicatul subliniază „calitatea artistică foarte bună a propunerii şi a inserţiei sale arhitecturale – în special adecvarea la vitraliul care reprezintă arborele lui Iesei (1864), prezent într-un alcov de pe acceaşi latură a naosului, care va rămâne la locul lui -, precum şi „respectarea programului figurativ ales de Dieceza Parisului referitor la Rusalii”.

Claire Tabouret

Începând cu atribuirea contractului de către instituţia publică însărcinată cu reconstrucţia Notre-Dame, sunt preconizate şase luni de studiu şi circa un an şi jumătate pentru realizare, au precizat Palatul Elysée şi Dieceza din Paris.

Atelierul de sticlărie Simon-Marq a fost înființat în anul 1640.

Opt artişti asociaţi fiecare unui atelier de sticlărie au fost selectaţi pe lista candidaţilor finalişti pentru concepţia acestor vitralii, după lansarea unui apel la candidaturi în aprilie, la care au răspuns 110 echipe.

După depunerea unui „panou de probă”, toţi candidaţii au fost intervievaţi în cadrul procesului de selecţie.

Petiție semnată de apărătorii patrimoniului

Un comitet artistic compus din 20 de membri – conservatori ai patrimoniului, artişti, membri ai Diecezei Parisului, ai instituţiei publice însărcinate cu şantierul de reconstrucţie şi din Ministerul Culturii – a fost însărcinat de ministrul francez al Culturii, Rachida Dati, pentru selecţionarea finaliştilor.

Mai mulţi apărători ai patrimoniului, care au iniţiat o petiţie (semnată de aproape 245.000 de persoane până la această oră), se opun proiectului, întrucât vitraliile originale vizate nu au fost avariate de incendiul care a devastat catedrala în aprilie 2019.

După cinci ani de lucrări, Catedrala Notre-Dame a fost restaurată şi redeschisă la începutul lunii decembrie 2024. 

Foto: Didier Rykner

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole