Castelul Mikes din Zăbala găzduiește mâine o nouă ediție a unui eveniment sățios și aromat: Parada cârnaților. Nu mai puțin de 14 echipe de amatori în ale gătitului din Covasna, Harghita și Ungaria s-au înscris la concurs.
Organizatorii au pregătit cum se cuvine acest eveniment cu totul special. Astfel, dacă ajungeți la Castel, între orele 10.00 și 18.00, nu doar că veți putea urmări live cum se prepară cârnații tradiționali secuiești, dar veți putea gusta și cumpăra cârnați, veți asculta muzică, veți vedea trupe de copii dansând și, nu în ultimul rând, veți putea face o plimbare cu trăsura.
Pe lângă participarea propriu-zisă la concurs, cele 14 echipe vin la Zăbala și pentru socializare, ca într-un team building. E și prilej de distracție, pe lângă competiția acerbă în pregătirea cârnaților perfecți.
Merită spus că echipele care s-au înscris în concurs au plătit o taxă de participare de 600 de lei, în schimbul căreia fiecare va primi câte 10 kilograme de carne şi 15 metri de maţe de porc.
Juriul va delibera și apoi va stabili punctajul. Acesta va ține cont de mai multe detalii:
• echipa (ținuta, organizarea spațiului, atmosfera bună)
• procesul de pregătire a cârnaților, igiena
• gustul și aspectul general al cârnatului
• decorarea mesei (aranjament, decor, produse tradiționale, originalitate)
• prezentarea și servirea meniului.
Atmosfera faină va fi asigurată de o trupă din Miercurea Ciuc, Tarlo, despre care organizatorii spun că transmite mai departe moștenirea muzicală tradițională a Transilvaniei.
Vor fi prezenți și copiii din Zăbala, cu ansamblul lor de dansuri, dar și Corul bărbătesc al vecinilor din Ghelința. Prin urmare, „buna dispoziție e inevitabilă!”, după cum anunță organizatorii.
Prețul unui bilet de intrare este de 10 lei de persoană.
Au ajutat la organizarea acestui eveniment: Fundația Roy-Chowdhury Mikes, Asociației Pro Zabola, Szabadtüzi Lovagrend Erdélyi Rendjének și Visit Covasna.