spot_img
spot_img
spot_img

330 de români petrec Crăciunul în Spitalul de Cardiologie din Covasna. Au meniu special!

Meniul e pregătit în funcție de tratament.

Articole similare

Spitalul de Cardiologie „Benedek Géza” din orașul-stațiune Covasna nu se golește de Sărbători: 330 de pacienți își vor petrece aici Crăciunul. Pentru ei, administrația spitalului și echipa de la bucătărie a pregătit un meniu special, că doar „o dată-i Crăciunul”.

Din loc în loc, în spital vezi brazi împodobiți, atât în curte, cât și pe holuri.

Inclusiv la mofetă este brăduț. Dar sunt și bomboane sub el și colindele asigură o atmosferă caldă și de sărbătoare.

De sala de mese nu mai vorbim, e decorată așa de frumos, de nici nu zici că ești la spital, ci la un hotel.

Ce-i drept, spitalul „Benedek Géza” e ceva mai aparte, nu e un spital „clasic”, cu oameni abia operați și suferințe acute. Aici e mai degrabă un loc de relaxare, unde faci băi, plimbări și te uiți la veverițe și munți. În puține locuri din țară ești înconjurat de un peisaj atât de frumos. Îți vine să stai internat aici chiar dacă ești sănătos!

Revenind la meniu, cei 330 de pacienți din toată țara vor servi de Crăciun preparate speciale, aproape ca acasă.

Doamnele de la bucătărie au deja o schiță de listă de bucate pregătită și de pe mese nu vor lipsi nici sărmăluțele cu mămăligă, nici salata boeuf și nici cârnații, doar că toate vor fi ceva mai „slabe”, adică pregătite cu grijă la regim și tratament. Inclusiv caș vor servi, la micul dejun.

Vor face și o ciorbă ardelenească, iar ca desert vor fi cozonac și mandarine. Chiar dacă sună deja grozav, lista poate suferi mici îmbunătățiri, după cum am reușit să aflăm.

Câteva date statistice

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în UE.  În 2020, au murit 1,7 milioane de oameni din cauza bolilor sistemului circulator, un procent echivalent cu 32,7% din totalul deceselor. În România, procent e de de 52%, aproape dublu față de ponderea la nivelul UE.

Boala ischemică cardiacă și accidentul vascular cerebral ocupă primele doua locuri în ierarhia afecțiunilor care generează dizabilitate și deces prematur pentru români.

Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare sunt la valori mari în România, astfel:

  • consum redus de fructe și legume= 98%,
  • activitate fizică inadecavată= 92%,
  • suprapondere și obezitate= 59%,
  • colesterol crescut= 55%,
  • consum episodic abuziv de alcool= 35%,
  • fumat= 19%,
  • hipertensiune arterială= 16%,
  • valori crescute ale glicemiei= 15%.

În aceste condiții, parcarea spitalului de cardiologie din Covasna e ocupată cu mașini din toate județele țării. O cură aici durează în jur de 16 zile și sunt pacienți care vin an de an, unii chiar de două ori pe an. Povestea cineva, un domn în vârstă, că vine aici de 50 de ani. Adică de când era copil și funcționa în spital și o secție de copii, unde aveau pedagog și făceau și școală…

N-ar strica un triaj

Cei care ajung aici nu sunt neapărat cu probleme post-operatorii, așa cum ar fi logic. Cei mai mulți sunt oameni în vârstă care vin pentru diferite probleme cardio-vasculare, mai grave sau mai puțin grave. Personalul ar fi bucuros dacă înainte de a scrie o trimitere, medicii de familie ar face un minim triaj, pentru că sunt trimiși la Covasna oameni cu suferințe destul de multe și grave și se așteaptă la miracole… Mofeta, apa și aerul curat fac minuni, ce-i drept, dar nu când organismal e epuizat.

Dat fiind că pacienții revin la Covasna aproape an de an, se cunosc deja bine cu personalul spitalului, inclusiv cu doamnele de la bucătărie sau cu infirmierele care le duc mâncarea în camere, în caz că nu pot veni la sala de mese.

Camerele sunt destul de simple, dar au televizor, au baie proprie și dulap pentru haine.

Când vii pentru 16 zile, e nevoie de schimburi. Mai ales că o parte dintre pacienți fac plimbări în oraș, merg pe Valea Zânelor sau la cumpărături.

De altfel, înainte de a pleca acasă, pacienții se aprovizionează cu produse locale din piața orașului. Și adevărul e că unde mai găsești brânză de oaie cum e cea din Voineștii Covasnei?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole