La 35 de ani de la Revoluţie, Timişoara îi comemorează azi pe primii 66 de manifestanţi din oraş morţi pentru libertate în timpul evenimentelor din Decembrie 1989.
La Catedrala Mitropolitană va fi oficiată, de la ora 10,00, slujba de pomenire a eroilor martiri, în cadrul liturghiei arhiereşti, anunță Agerpres.
Coroane de flori vor fi depuse la Momentul Crucificării din faţa Catedralei, iar alte slujbe de pomenire vor avea loc la Biserica Martirilor şi la Cimitirul Eroilor, unde va fi şi parastasul pentru cei decedaţi în zilele Revoluţiei din 1989.
Un alt eveniment comemorativ va avea loc la Comenduirea Garnizoanei Timişoara, de la ora 17,00, unde va fi vernisată o expoziţie de pictură, fotografie şi multimedia în viziunea artistului Adrian Florin Pop.
În cursul serii, la ora 19,00, pe treptele Catedralei Mitropolitane va fi ţinut un moment de reculegere şi vor fi aprinse candele.
Acum 35 de ani, în noaptea de 16 spre 17 decembrie, zeci de tineri au fost arestaţi, urcaţi în camioane ale armatei şi duşi în arestul Miliţiei pentru audieri. Pe 17 decembrie 1989, armata a organizat o demonstraţie de forţă în centrul Timişoarei. În acea zi, la ora 17,00 s-au auzit primele focuri de armă în oraş. Populaţia credea că este vorba despre gloanţe oarbe şi, de aceea, în loc să se retragă, să fugă şi să se apere, oamenii s-au prins de mâini, formând un lanţ viu în faţa tancurilor şi a mitralierelor.
La Procuratura Militară Timişoara au fost înregistraţi atunci 66 de morţi şi 196 de răniţi. În seara aceleiaşi zile, la Bucureşti, Consiliul Politic Executiv a aprobat reprimarea în forţă a manifestanţilor de la Timişoara, etichetaţi ca trădători.
Portalul Libertății
Primăria Timișoara a inaugurat ieri lucrarea PORTAL, o instalație creată de studioul Lucid Creates din Marea Britanie, multi-premiat la nivel internațional. Instalația are dimensiuni impresionante (15x5x10 metri) și funcționează ca un pasaj de conexiune cu trecutul, cu istoria noastră.
„La Timișoara, lucrarea integrează o coloană sonoră compusă de artiștii timișoreni Petre Ionuțescu și Cristian Văduva, care recreează sunetele Revoluției din Decembrie 1989. Cu mărturii sonore, înregistrări de pe străzile Timișoarei din zilele Revoluției în care se aud scandări, focuri de armă, strigătele timișorenilor, lucrarea are scopul de a ne aduce aminte de curajul și jertfa de acum 35 de ani.
Dincolo de nevoia amintirii, instalația accentuează nevoia înțelegerii schimbării pe care o trăim. De la comunism la democrație, Revoluția a însemnat trecerea printr-un portal.
Lucrarea va fi amplasată într-un spațiu simbolic, pe malul Begăi, în zona verde nou creată anul acesta, în perioada 16 decembrie 2024 – 3 ianuarie 2025”, a anunțat ieri Primăria.
Foto: Mircea Dan Opriș